Bouw van 2 lerarenwoningen en latrines in Rukuru in 2017

 • Woning voor schoolhoofd Thomas Phiri
  Woning voor schoolhoofd Thomas Phiri
 • Kids uit Rukuru
  Kids uit Rukuru
 • Lerarenwoningen in de groene omgeving van Rukuru
  Lerarenwoningen in de groene omgeving van Rukuru
 • Nieuwe lerarenwoning in Rukuru
  Nieuwe lerarenwoning in Rukuru
 • Aan extra latrines wordt nog hard gebouwd
  Aan extra latrines wordt nog hard gebouwd
back to basic
beter onderwijs
puur afrika

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Rukuru


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Welkom in Rukuru!

Lees meer

MA117 | Aankomsttijd volgens schema

De Malawigangers beginnen aan hun laatste etappe: met de bus van Brussel naar Utrecht. 

Lees meer

MA117 | De chaos meester

Chaos op het vliegveld van Addis Abeba, aldus Theunis Sjoerd. Maar toch de aansluiting gehaald. Tijd voor de volgende vlucht!

Lees meer

Update on Status of Rukulu project

Termites causing havoc at the teachers houses

Lees meer

Na 2 jaar terug in Rukuru

Eind november hebben World Servants Theunis Sjoerd, Robin en Tom in het kader van een mediareis aan Zambia en Malawi een bezoek gebracht aan Rukuru, waar Theunis Sjoerd in 2017 zelf hoofdleider van het project was. Ze vertellen:

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Rukuru ligt in het Mzimba South district, relatief dicht bij het prachtige Lake Malawi. De dichtstbijzijnde grote stad is Mzimba, wat nog ongeveer 80 kilometer rijden is. Het gebied is bergachtig, wat prachtige uitzichten geeft over de natuur. Het dorp heeft 143 leerlingen en ongeveer 2000 mensen die leven van de landbouw. Landbouw is ook het primaire inkomen, vooral mais wordt veel verbouwd. Ook tabak en koffie worden verbouwd in dit gebied. Doordat de bevolking met oogsten erg afhankelijk is van het weer is de armoede hoog. Rukuru is zelfs voor Malawische begrippen erg arm.

Het klimaat in het gebied van Rukuru is tropisch, maar tussen de bergen is het soms ook heerlijk koel. De temperaturen zullen tussen de 15 en 25 graden Celsius liggen. Je gaat naar dit land tijdens het droge seizoen. Het regenseizoen loopt van november tot mei, het droge seizoen is van mei tot november, dus in onze zomer.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

 1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
 2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
 3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
 4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.

Op dit moment heeft Rukuru twee schoolblokken, twee lerarenwoningen en vier tijdelijke latrines. Er zijn meer lerarenwoningen nodig om betere leraren aan te trekken, op het moment is er maar één gekwalificeerde leraar. Het is erg belangrijk om in deze plaats het onderwijs te verbeteren. De 143 kinderen die naar school gaan, zijn tussen de 6 en 13 jaar, maar veel kinderen blijven thuis. Veel kinderen zijn nodig om te werken op het land of hun ouders hebben geen geld om de school te kunnen betalen. Ook wordt soms het belang van school niet ingezien, vooral bij meiden, zij maken dan ook vaak hun school niet af. Latrines zijn ook van belang voor de algehele hygiëne rondom de school.

De lokale bevolking is erg enthousiast en wil graag samen werken, maar daar is jouw hulp voor nodig! Samen kunnen jullie bouwen aan verandering. Door mee te bouwen aan de lerarenwoningen en de latrines, bereik je de volgende doelen:

- Door lerarenwoningen te bouwen, worden er betere leraren aangetrokken om les te gaan geven op de school.
- De sanitaire voorzieningen en hygiëne worden verbeterd door het bouwen van latrines.
- Door het verbeteren van de onderwijsomstandigheden, wordt het belang van onderwijs ingezien en gaan er meer kinderen naar school.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage