BO118 | Zakelijk verslag van gepassioneerde bouwleider

Geplaatst op 19 jul 2018 - 01:51

Voorlopig het laatste (bijna) live dagverslag uit El Torno. Deze keer van bouwleider Debora.

Geachte aanwezigen, beste lezers,

Zoals een echte bouwleider betaamt, komt hier een kort, gedetailleerd en bondig verslag. Bouwleiders zijn over het algemeen punctueel en gestructureerd. En na de elfjes van gisteren; is er nu behoefte aan regelmatig en overzicht: eigenschappen die van nature op mijn lijf geschreven staan. Denk ik. 

19.02: De maaltijd wordt afgesloten, na een oproep meld ik me aan om het dagverslag te schrijven. 
19.12: Maaltijd is afgesloten, corvee begint met afwassen. De rest heeft een vrije avond.
19.13: De Jacuzzi wordt niet gevuld: je mag er wel in zitten, maar er is geen water. 
19.17: Avonddouche.
20.03: Ligretto gespeeld, boekje lezen en chillen. 
21.57: Tijd om naar bed te gaan, tanden poetsen, nog één hoofdstukje lezen in bed en de ogen worden gesloten.  
2.18: Ik word wakker van blaffende honden.. *grombel* *zucht* 
5.57: De ogen gaan open, maar ik heb nog 3 minuten om te slapen.. Yes!
6.30: Start ontbijt.
6.33 : Jalke schuift ook aan bij het ontbijt.. 😋
7.03: Tijd om te starten met het GoedeMorgenGesprek (GMG). Onderwerp: Bouwen op gebed.
8.17: Start bouwen: metselen, cement maken, ijzer buigen, zagen en vlechten en: repeat.
8.32: Eva heeft gepoept: Ja, zij was dus niet op de bouw: strafpunt voor de medisch leider.
8.58:Cement klaar; tijd om te metselen.
10.04: Start kinderwerk: liedjes zingen, Bijbelverhaal: Mozes. Knutselen.
12.55: Na lunch: Groetjes worden voorgelezen.
15.07: Start huisbezoek = leuk! 😃
17.03: Anne loopt los op tafel en molesteert de hoofdmasseertang van Janneke.
18.47: Avondeten.

Oké, dan nu een dagverslag zoals ik hem normaal gesproken schrijf. Na het avondeten van gisteravond volgt een vrije avond: we hebben tijd om te chillen en ons eigen plan te trekken. Voor op het terrein is een heuse jacuzzi, waar we gebruik van mogen maken. Echter blijkt deze vanavond toch niet gevuld te worden, maar erin zitten mogen we wel. Al voelt niemand zich aangesproken om in deze koude bak te zitten. ’s Avonds word ik flink ingemaakt door Mirthe en Eva met een potje Ligretto, waarbij ik onderschat hoe fanatiek beide dames zijn. Daar trap ik een volgende keer niet nog een keer in: ik overweeg zelfs om Eva (tijdens Ligretto) om te kopen met eten. Voor Mirthe moet ik nog iets verzinnen.. (ideeën zijn welkom. SMS: ‘omkoperij + idee naar 1707).

’s Avonds zoeken we op tijd ons bedje op. Na de krekel van een paar dagen geleden: worden we nu wakker gehouden door blaffende honden.. Pff.. kunnen ze overdag niet uitvechten wie er de baas is? Na het ontbijt volgt de GMG. We hebben het over “Bouwen op gebed”: we schrijven allemaal op een lap stof ons gebed op. Dit samen vormt een slinger. Deze slinger hangt feestelijk in onze ontmoetingsruimte. 

Bouwen:

De bouw gaat snel. We werken samen in tweetallen en dagelijks worden deze duo’s gewisseld. De muren rijzen omhoog en we zitten al ruim boven een meter. Met een klein klosje (2 spijkers op een houten latje) halen we het overtollig cement tussen de voegen. Dit geeft een strak resultaat. Vandaag zijn we begonnen met het vlechten van een ijzeren constructie die later voor de ringbalk wordt gebruikt. In de afgelopen dagen hebben we 369 ijzeren rechthoeken gebogen, die hierin verwerkt worden. Een hele klus. De komende dagen zullen we hier mee verder gaan, even als het metselen van de muren. 

Kinderwerk:

Vandaag hebben we geen kinderwerk gedaan in El Torno, maar in een dorp verderop. Er waren zo’n 55 kinderen. Ruben, Robin en Mirthe hebben met de kinderen liedjes gezongen. Vooral ‘Lees je Bijbel, bid elke dag’ was bij de kinderen favoriet. Handpop Jip heeft het Bijbelverhaal verteld over Mozes die door de Rode Zee trok. Daarnaast is er geknutseld. Eigenlijk ging de tijd veel te snel voorbij. 

Huisbezoek:

Met de helft van onze groep zijn er 2 huisbezoeken afgelegd. De eerste was bij een vader met 3 kinderen. Eén van de dochters heeft een licht verstandelijke beperking. Hij verzorgt het land voor een ander en verbouwd daar o.a. aardappelen. De groep kon daar passievrucht eten en Klaske haar t-shirt heeft aan de levende lijve ondervonden dat dat best lastig is. Hierna is de groep naar een (verlegen) vrouw gegaan. Ze heeft zelf een lichamelijke beperking en eveneens 3 kinderen.

Chickie Anne:

Ons lieve kuiken groeit hard. Don Adolfo (onze aannemer van +/- 65 jaar) is helemaal gek om haar. Na het bouwen pakt hij haar op, om haar te aaien en ze valt al snel in slaap in zijn grote handen. Maak je echter een foto van dit prachtige beeld, dan voelt hij zich snel gegeneerd en zet haar vlug terug. Het is natuurlijk helemaal niet stoer om met zo’n lief en klein wezen te zitten. Anne blijft in Bolivia, dus jullie zullen het moeten doen met de foto’s van dit jonge beestje. Ze heeft menig hart veroverd van de groep en het personeel, hier in El Torno. 

Vanavond hebben we een tussenevaluatie. Wat we de komende dagen nog meer gaan doen… dat blijft nog even een verrassing..

Groetjes van de bouwleider,
Debora Goeree
 

Huishoudelijke mededeling

We hebben jullie als thuisblijvers een week lang dagelijks een inkijkje gegeven in ons wel en wee in El Torno. Tijdens de tussenevaluatie concludeerden we dat dagelijks best een beetje veel van het goede is, sommige dingen die in El Torno gebeuren moeten in El Torno blijven... 🙈 We blijven dagverslagen schrijven, maar publiceren ze niet meer dagelijks op de website. Om de paar dagen plaatsen we een update 'voor de mensen thuis' (en tussendoor verschijnen er vast nog wetenswaardigheden op volg.ws/bo118). Jullie groetjes blijven we regelmatig lezen bij de lunch, dus blijf ze vooral sturen!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.