BO218 | Appeltaart, pannenkoeken en gezelligheid

Geplaatst op 3 aug 2018 - 03:04

De muren schieten omhoog. Het gaat zelfs zo snel dat we ook begonnen zijn met de bouw van twee toilethokken. Gewoon omdat het kan en we bouwen ontzettend leuk vinden;) De sfeer in de groep is super! Iedereen praat en lacht met iedereen en er wordt uit volle borst meegezongen met de liederen die begeleid worden door de gitaar en cajon. 

Dinsdagavond na de bouwdag stond het cultuurspel Rafa Rafa op het programma. De groep werd in tweeën gesplitst. Elke groep kreeg een eigen 'gekke' cultuur aangeleerd. Ze wisten van elkaar niet wat. In een aantal rondes moesten ze in tweetallen bij elkaar waarnemen en vervolgens deelnemen aan de cultuur. Dit leverde hilarische momenten op. De conclusie van het spel was hoe het voelt om in een onbekende cultuur te komen. Hierover praatten we nog even na, waarna iedereen moe maar voldaan naar bed ging.

Woensdagochtend begon de dag al om kwart voor zes. We hadden een jarige in ons midden (Annike), dus iedereen verzamelde zachtjes voor haar deur. We zongen haar wakker met onze gesmeerde ochtendkeeltjes. Tijdens de koffiepauze kwamen drie deelnemers aan met drie lekkere zelfgebakken (Nederlandse) appeltaarten. Die dames waren stiekem de dag van tevoren samen met de Boliviaanse keukenvrouwen aan het bakken geweest (want ja, iedereen kent toch het appeltaartrecept uit het hoofd??). 

Om vier uur 's middags stond het eerste huisbezoek op het programma. De GMG-groep van Karina, bestaande uit Annike, Joana, Dick, Jurian en Pieter Edzer, gingen op bezoek bij een Boliviaans gezin. Er werden pannenkoeken gebakken door de meiden (en uiteraard gegeten door iedereen), de drie jongens leerden de kinderen het spel Uno aan. De gastvrijheid van het gezin was fantastisch. Ook de halve buurt was aanwezig, dus het was een gezellige boel. 

's Avonds werden we verblijd met de leuke groetjes. Donderdag werd er weer hard gebouwd. Het kinderwerk is elke dag een groot succes. Op dit moment zijn vijf deelnemers bezig met een lifeskills programma. Ze gaan in gesprek met Boliviaanse jongeren van 16-18 over thema's als hygiëne, verslavingen en eigenwaarde. In de volgende update wordt daar vast meer over verteld! Tot snel!

Een trotse cultuurleider.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.