BR118 | Strijd op de bouw én het voetbalveld

Geplaatst op 26 jul 2018 - 14:19

Dagverslag van Max den Besten

Lees vooral dit. Dit is ècht, een ècht, maar dan ook gewoon een ècht goed verhaal.

De eerste drie werkdagen zitten er weer op! Binnen schuren schuren en nog eens schuren maar er is nog meer… Cemento en concreto maken. 
Maar eerst even over de bouwlui die ons gingen ondersteunen in het bouwen/renoveren van het gebouw. Ze kregen gisteren (dinsdag) te horen dat vandaag het dak er op moest komen… dus hebben we ze vandaag niet gezien… De dagen ervoor waren ze bijzonder helpfull; uitleggen hoe er cemento gemaakt moet worden en ons vervolgens het zelf te laten doen, terwijl zij zelf ergens anders aan het werk zijn. Efficient werken, het kan!

Overigens is de Braziliaanse keuken bijzonder goed, écht heel goed. Drie keer per dag een heerlijke maaltijd en tussendoor koffie, thee en fruit bij de pauzes. Dit is dus boven verwachting, ook boven verwachting was de uitslag van het eerste potje voetbal NED-BRA.. vier tegen negen.. Maarrr geen panna’s geincaseerd en wel uitgedeeld.. ook was Neymar’s populairiteit zichtbaar; allemaal shirtjes en om een minst fysiek contact werd het lichaam op de grond geworpen om vervolgens als “Neymaarrrrr!!!” uitgemaakt te worden. Vooral Huub was zeer in trek.

 Ook is het fijn om bij te vermelden dat we versterking hebben gekregen van twee Bolivianen; Joel en Rebecca,  Amanda uit Brasilia en uit Sao Paulo onze Bruno. Deze fungeren als tolk naast het werken op de bouw. 
Toch handig als je tegen de grens aan Nederlandse kroeg nummers wilt vertalen; vul zelf maar in welke.  

Op maandagmiddag kwam er een hele groep Braziliaanse jongeren met de bus om de bijbelclub week bij te wonen. 
Het eerste contact ging wat moeizaam maar op dinsdagavond werd er een concert gegeven met een uitzinnig Braziliaans/Nederlands publiek, Jelle op de drums, Bruno op de bas en Max achter de microfoon. Wat nog tot laat in de avond doorging. De verstandige mensen gingen al redelijk op tijd de rust weer opzoeken om de volgende dag weer te knallen op de bouw.

De concurrentie strijd is hevig tussen Team Ronald en Team Huub maar mee doen is belangrijker dan winnen.. toch? Hoewel het team van Huub goed is, maar dan ook ècht heel goed is, kan er nog geen winnaar uitgeroepen worden. Het team van Ronald is erg fan van latex.

Voor het bouwen van start ging was er op zondag na de kerkdienst tijd om met Pamela het dorp in te gaan. Daar hebben we kennis gemaakt met wat gezinnen, een letterlijk kijkje in de keuken genomen en van de Braziliaanse gastvrijheid genoten.

Adíos Amigos des vriendos.

Team Huub
Maar dan ook écht goed ;)

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.