CO118 | Een dag vol ontmoetingen

Geplaatst op 27 jul 2018 - 10:07

Het belooft vandaag weer een zonnige dag te worden. Om stipt 8 uur zaten we aan het ontbijt met de groep. Daar werd ook verteld dat er een start zou worden gemaakt met de huis- en buddy bezoeken. Er werden  groepen gemaakt en de overige mensen gingen op de bouw werken. Aan het einde van de ochtend was iedereen weer compleet. 

De huisbezoeken waren bijzonder om mee te maken. We gaan langs bij families van kinderen die op de school in Cartagena zitten. Sommige zijn wat verlegen maar zijn trots en blij dat wij langs komen. We praten over het gezin, de situatie waarin ze leven. Daarnaast stellen zij ook vragen aan ons over Nederland en waar wij vandaan komen. De Colombianen leven in zo’n kleine ruimte en toch zijn ze dankbaar met alle kleine dingen. Ze hebben nette huizen, maar dan hoor je dat ze zo weinig verdienen dat het grotendeels opgaat aan de huur en er weinig geld overblijft voor eten en kleding. Dat is wel een verschil met Nederland. Bij de gezinnen is het geloof heel belangrijk. Aan het einde van de huisbezoeken bidden we ook met elkaar. Bijzonder om dit te doen! We zijn in de wijk El Pozon. Er wonen hier veel arme gezinnen. De overheid is wel bezig om ook in deze wijken de wegen te verbeteren en stroom aan te leggen. Maar nog steeds wonen er veel gezinnen die echt arm zijn. We zien dat veel huizen tralies voor de ramen hebben. Maar we merken ook heel veel gastvrijheid bij de mensen. 

De buddygesprekken met jongeren waren ook heel erg interessant. Eerst moesten wij de Colombiaanse jongeren voorstellen in het Spaans en daarna andersom. Na het voorstellen gingen we het gesprek aan over God en de Bijbel. En vooral hoe wij hier tegenaan kijken. Het waren mooie maar ook lastige gesprekken, want hoe ga je uitleggen waarom iedereen anders is, andere huidskleur heeft of een beperkingen? Na een groepsfoto gingen we om 11.30 uur weer terug naar de bouwplaats. 

Na het middageten gingen we als groep verder bouwen. Er was pure blijdschap toen er zakjes chips werden uitgedeeld! Dat hield niet op toen we erachter kwamen dat we 's avonds patat kregen. Onze dag kon niet meer stuk, niemand had dit gedacht! De avond hebben we besteed aan het voorbereiden van een dans met de jongeren van de kerk. A.s. zaterdag werken we mee aan een evangelisatiecampagne in de wijk. Het was een mooie, leuke en gezellige dag waarin we veel mensen hebben gesproken en veel hebben gezien. 

En nu snel slapen, morgen weer een dag vol leuke en leerzame dingen!.

Een groet van de Colombiagroep uit Lisse.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.