CO118 | Genieten van de laatste momenten

Geplaatst op 9 aug 2018 - 18:58

Geleerd van de vele kanten van armoede en geloof

Jammer genoeg begint vandaag de laatste dag in Cartagena. Het ontbijt begint zoals gewoonlijk 10 over half 8 en voor de verandering banaan met ei en een zoete bak koffie. 8 uur staat iedereen opgemaakt en wel op het plein voor de groepsfoto, die hadden we immers nog niet gemaaktJ. De degelijke kleding werd al spoedig omgewisseld voor sportkleding wanneer iedereen zich naar het sportveld begeeft. De eerste dag van het nieuwe schooljaar is begonnen en werd gestart met een felle voetbalwedstrijd tussen de Colombianen en de Hollanders. Uiteraard is de winst voor de Hollanders. De vrouwen winnen met 3-1 en de mannen met 3-2. Kortom een prestatie om trots op te zijn.

Na de voetbalwedstrijd is het tijd voor een ’10-kamp’. De kinderen werden opgedeeld in groepen die op hun beurt liedjes moesten zingen die punten opleverde. En ook door ons werd een liedje gezongen. Het verschilde van ‘poesje mauw’ tot ‘lichtstad’. Maar gelukkig was het de inzet die telde. De dag werd vervolg door de inauguratie van de pre-school. Een hoop lintjes werden doorgeknipt en de meiden konden een foto met een schattig kindje niet nalaten. Daarna werden wij als groep in het licht gezet vanwege onze inzet. We ondergingen een speech, ontvingen een certificaat en werden allen voorzien van een Conviventia-pet. Als reactie zongen we de school toe met het prachtige lied: ‘Wat de toekomst brengen moge’. Het werd zeer gewaardeerd en we moesten het zelfs voor de tweede keer zingen.

13:00; tijd om te eten. Kluifkip, rijst en diverse groenten. Na het eten begonnen de voorbereidingen voor de maaltijd. Een maaltijd die georganiseerd werd als afscheid van de lokale mensen. De genodigden bestonden uit mensen van de kerk  en personeel van de school. Team ‘Willem’ zorgde voor het eten en team ‘Ilse’ voor de decoratie. En werkelijk waar het was culinair. Pasta-carbonado met een salade en als afsluiter een fruitsalade. Daarna begon het moment waar niemand op zat te wachten: afscheid nemen  van de mensen uit Cartagena. Foto’s, knuffels en hier en daar een cadeautje. De avond viel en het muziekvolume werd bijgesteld, met als gevolg dansende mensen. Uiteraard alleen op hele noten. Iedereen vertrekt vroeg naar bed met oog op de vliegreis van morgen en een eventuele jetlag. We kijken terug op een fantastische reis waar we heel veel mensen hebben ontmoet en veel indrukwekkende verhalen hebben gehoord en gezien. We hebben gezien dat armoede heel veel kanten heeft. Maar ook hoop en liefde hebben heel veel kanten. Bedankt Conviventia voor deze reis. Ciau, van de Colombiagroep!

PS. Dit is de laatste blog van de Colombiagroep. Vrijdagochtend hopen we weer terug te zijn in Nederland. Tijdens de reis is er ook verteld over het sponsorprogramma. Daardoor kunnen er in Cartagena alleen al honderden kinderen naar school. Wil je ook een kind op school steunen? Dat kan via www.woordendaad.nl/sponsoreenkind.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.