CO118 | Speeddaten op de laatste zondag

Geplaatst op 8 aug 2018 - 09:07

Laatste klussen afronden op maandag.

Zondag 5 Augustus:

De dag begint met een vorstelijk ontbijt rond 8 uur. De één heeft daar iets meer moeite mee dan de ander, maar uiteindelijk besluiten we met z’n allen de maaltijd. Het belooft een prachtige dag te worden.

Rond 9 uur staan we klaar om naar Gods huis te gaan. Na drie weken is de gastvrije houding van de pastoor bijna vanzelfsprekend. De hele groep voelt zich welkom in de kerk. Deze zondag krijgt een oudere man in de gemeente het woord. Hij vertelt onder anderen een verhaal over een zwerm vogels. Als de ene vogel voorop vliegt, moedigen andere vogels hem aan om door te blijven gaan en helpen hem als hij vermoeid is. Zo moeten wij hier ook als christenen met elkaar omgaan. Wat was het mooi om drie weken op te trekken met jong en oud uit de lokake kerk in Cartagena, El Pozon. We hebben veel van elkaar geleerd. 

Na de dienst houdt de hele groep zich aan de term ‘rustdag’. We lunchen, tekenen, puzzelen, slapen, zingen en rusten uit. Om drie uur voetballen we met de jeugd van de kerk op het terrein van de school.  

Na het diner is het tijd voor een Bijbelstudie. Omdat onze groep een klein beetje moeite heeft met concentratie, heeft de reisleider bedacht dat we de Bijbelstudie : God, geloven en jij in speeddate vorm gaan doen. Zo heeft de groep negen speeddates van 5 minuten over onderwerpen zoals bidden, geven, gaven en vasten. Met negen verschillende onderwerpen is de avond zo gevuld.

Na een lange en warme dag is het weer tijd om ons bed op te zoeken. Dit kost voor de dames iets meer moeite, door alle klamboes. De laatste slapen iets na middernacht. En zo wordt het weer rustig in Cartagena.

Goede week gewenst! Een groet vanuit het zonnige Cartagena

Maandag 6 augustus:

Deze dag, maandag, gaat de wekker weer vroeg. Nou ja…voor ons vroeg. Op het terrein zijn al heel wat mensen bezig. Want dit is de dag dat ook de docenten komen om de klaslokalen klaar te maken zodat ze woensdag weer kunnen beginnen met de lessen. Want na twee weken schoolvakantie gaan we woensdag een deel van de kinderen ontmoeten.

Maar nu even terug naar maandag. We delen de groep op om de verschillende klussen af te maken. Dan gaat het om het dak van het kantoor, het metselen van de vlaggenhouders, het opvullen van de ramen, het opruimen van puin … en verven in de kerk. Samen met mensen uit de kerk zijn we met zeven personen in de kerk aan de slag gegaan om de muren weer wit te maken.

Door iedereen is er hard gewerkt. Veel water is er doorheen gegaan, ook veel zweetdruppels. Maar aan het einde van de dag is het grotendeels klaar met de klussen. Hier een daar nog even na het eten bijstrijken. Maar verder is het werk af, voor zover mogelijk.

Na weer een lekkere maaltijd, de koks hebben drie weken lang top gekookt, volgt een van de laatste GoedeAvondGesprekken. Nu over het leven van Jezus en wat het met ons doet. Daarna bleef het nog een tijdje onrustig op het schoolterrein maar daalde ook weer op tijd de rust neer op de slaapzalen en op de doorgezakte matrassen. Want morgen…weltrusten!

Dinsdag 7 augustus:

De motor van de bus staat al te ronken als wij na het ontbijt aan komen lopen. We gaan vandaag naar…het strand en naar Cartagena voor souvenirs. Rond de klok van 8.30 zitten we allemaal op tijd, samen met collega’s van Conviventia en de Colombiaanse vertalers, in de bus. Het is verdacht stil onderweg en blijkbaar is iedereen nog wat aan het uitslapen.

Aangekomen bij Playa Blanca treffen we een echte blauwe zee en een wit strand. Na een aardig stuk lopen met al ons drinken, chips en verdere spullen komen we aan bij tenten waar we onder kunnen zitten, tegen de zon. Maar… je wilt natuurlijk echt in de zon zitten. Dus er zijn heel wat armen en schouders die wat roder zijn dan normaal. We hebben genoten van het zwemmen, bij’bruinen’ en eten op het strand.

Rond half 2 reden we terug naar de stad om de laatste souvenirs te kopen, lees vooral Colombiaanse voetbalshirts, voor alle thuisblijvers. Dus ruim de vitrinekast maar uit, want er komt wat. Afsluitend heeft een deel van de groep ook nog een flinke ijscup verslonden.

Op de school terug gekomen zijn we gelijk gaan eten en is het allerlaatste GoedeAvond Gesprek geweest in de groepen. Mooie momenten met elkaar gedeeld en rondom de Bijbel het geloof en persoonlijke ervaringen besproken. We zijn ook voor deze dag weer dankbaar. Conviventia heeft het goed voor ons geregeld.

Morgen gaan we dan echt afscheid nemen met allerlei activiteiten op de school met de schoolkinderen. We kijken er naar uit. Morgen nemen we jullie mee naar de school en de activiteiten.

We hebben in ieder geval gezien en gehoord dat het werk van Conviventia en de school Dois es Amor (God is Liefde) zo belangrijk is voor de omgeving. Die verhalen nemen we mee terug naar Nederland. Voor nu welterusten!

 

 

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.