EC118 | Dansend de tweede week in

Geplaatst op 24 jul 2018 - 01:14

In Ecuador vliegt de tijd. Na een pittige eerste bouwweek vierden we weekend. Hier komt het verslag! 

Dag Nederland! Vanuit het regiokantoor van Maquita in Buena Fe doen de jarige Eviroos, Judith, Marrit en Theunis Sjoerd verslag van de afgelopen dagen. 

Geen enkel World Servants-project zal deze zomer in de eerste bouwweek zo veel beton gemaakt hebben als EC118. Vrijdagmiddag om 16:00 zette bouwleider Marinda de cementmolen voor het laatst stil. Dat was een uurtje eerder dan normaal, zodat we tijd hadden om weer even lekker in de rivier te zwemmen. Vooral de mensen van het kinderprogramma waren daar aan toe, want die hadden net een aanval van een uiterst giftige (naja, misschien) slang (naja, slangetje) overleefd door collectief op de kerkbanken te springen. Het zwemuurtje kwam goed uit, want donderdag en vrijdag scheen zowaar de zon. Dat gebeurt niet zo vaak in Libertad. Na de patat had Mirthe een avondprogramma over vertrouwen voorbereid. Een aantal deelnemers kwamen daar wat later, want hun huisbaas (net als je denkt dat je er van af bent...) kwam eten. Dat zit zo: in het gezondheidscentrum waar we slapen is te weinig plek voor 26 man. 6 van ons slapen daarom een paar deuren verderop, in de woonkamer van Don Sylvano en Doña Blanca. 

Zaterdagochtend waren we vrij. We gingen wassen, spelletjes doen of op Don Sylvano's land kijken. In de middag bezochten we een nabij project van Maquita, waar ze voor 6 gemeenschappen de cacaobomen kweken. We hielpen met de allereerste stap in dat proces: grond in zakjes doen, waar straks boomzaden in worden gezet. De reis er naartoe was een ervaring op zich, namelijk in de bak van drie pickups. Daarna bezochten we de boerderij van doña Hovita en haar zoon, aannemer Franklin. Volgens Eviroos was die boerderij een soort extreem grote versie van de AGF-afdeling van de Jumbo, maar dan met alles aan bomen. Om daar te komen moesten we een bijzonder vervoersmiddel gebruiken, namelijk een kano. Voor Judith, Marjolein, Merle en Beth was dat een heftige ervaring, want naar eigen zeggen zonk hun kano bijna. Gelukkig overleefden ze dat, zodat ze in de avond aan konden sluiten bij het feest dat de gemeenschap voor ons had georganiseerd. Dat was best wel tof: de hele gemeenschap was uitgelopen om met ons te dansen (hoewel, een deel óm ons te zien dansen). We kregen die avond nog bijzonder bezoek ook: notaris Frederik, die nu in Cuenca woont, kwam uit de lucht vallen. Hij had gehoord dat op slechts 14 uur rijden een groep Nederlanders was, dus hij besloot om ff langs te komen. Best apart om ineens Nederlands te spreken op straat. Aan het einde van de avond, toen de eerste deelnemers hun klamboe al opzochten, moesten Marinda, Joel, Timo, Thijs en Theunis Sjoerd nog op komen draven in Palenque. Op het stadsfeest wilde de burgemeester de World Servants-groep in het zonnetje zetten. Ten overstaan van 3000 mensen mochten we iets vertellen over ons project, en vooral benadrukken hoe blij Maquita was met deze burgemeester. Alle fotografen van Las Rios waren voor deze happening uitgelopen, dus we zullen ongetwijfeld een aantal kranten hebben gehaald. 

Op zondag moesten we weer vroeg uit de veren: in Palenque woonden we om 9.00 in de morgen de mis bij. We verstonden er weinig van, maar gelukkig konden we meezingen van de beamer met liedjes in Word. Na de kerk wandelden we naar de kliniek op de hoek, waar we van een van de dokters een rondleiding kregen. In de bus gingen we daarna naar een soort jungle. Hoe ver dat was wist achteraf niemand, want iedereen sliep. In het bos waanden we ons ware Freek Vonken en kwamen we zowaar wildlife tegen: hele grote spinnen en, jawel, apen! In de middag speelden we vier interlands, eentje op het voetbalveld en drie in Ecuavolley, de lokale volleybalvariant. We speelden mooie wedstrijden, en de aanmoedigingen waren van beide zijden lekker fanatiek. Als team hebben we ons van onze beste kant laten zien. 

Vandaag is het maandag. En wat voor maandag: Eviroos wordt vandaag 18! En dat zal ze weten. Vanmorgen werd ze wakker gezongen en bedolven onder de cadeaus. Bij het ontbijt (verse kaasbroodjes) deden de keukendames dat nog een keer over. Volgens zichzelf voelde ze zich ineens volwassen. Wat dat inhoudt wachten we af... Vanavond gaan we in elk geval het feest nog even voortzetten. Dag allemaal!

Hier voor iedereen nog even een groetje terug.

Marjolein: Hoi! Het gaat goed. Groetjes terug. En ohja leuk dit: ik heb best lange nagels voor mijn doen :D

Arjan: Hallo! Bedankt voor de groetjes! En Colinda: veel plezier op Project in Bolivia!

Marinda: Hoi Mam! Hier alles helemaal prima. Ook namens Gerlin. Geniet van de rust thuis ;). Dikke kus Marlin en Gerlin. P.S. Voor de Westers: Thijs luistert goed hoor!

Thijs: Hoi! Alles gaat goed hier! Heb het onwijs naar mijn zin en volgens Marinda ben ik niet te eigenwijs. Leuk ook o malle groetjes te lezen. Bedankt! Liefs, Thijs

Femke: Lieve Allemaal! Bedankt voor jullie groetjes! Het gaat hier goed. Familie Boersma en Van den Hudding goede reis en fijne vakantie! Wij genieten hier nog even verder! Liefs Femke

Eviroos: Een hele goede morgen lieve mensen. Ik hoop dat jullie je een beetje vermaken zonder mij. Ik vind het hier schittermagisch (Lekker woord he Ann). Ik voel me helemaal jarig! Bedankt voor de lieve kaartjes en zeer plezante groetjes! Het bouwon gaat ook lekkor. Hou van jullie en ben benieuwd naar jullie verhalen! XXX Toos P.S. Eetphonecuador gaat lekkor

Danielle: Hallo lieve mensen. Ik heb het hier onwijs naar mijn zin, ik hoop dat dit ook voor jullie geldt! En oma, van harte gefeliciteerd met uw 80e verjaardag! Heel veel liefs van Danielle

Denise: Holaa, ik ben aan het genieten en vind het heerlijk hier. Jeroen, hopelijk gaat het wat beter, ik denk aan je. Thuis hopelijk ook. Kusjes Denise!

Joanne: Hoy allemaal hier gaat het goed, bedankt voor de groetjes! Veel plezier op teen Street! Het is hier indrukwekkend, ik bid voor jullie, liefs voor allemaal!

Mirthe: Lieve papa mama en Dio. Hier gaat alles goed. Ecuador is echt prachtig! Heel veel plezier op vakantie en ik zie jullie snel. Liefs Mirthe

Mathilde: Alles goed hier! Ik slaap al anderhalve week bij de locals en het is lekker warm. De groe pis heel gezellig en we eten veel fruit .

Beth: Hoi allemaal, alles goed hier. Het land is super mooi, het eten heel lekker en de mensen zijn erg aardig. Ik mis jullie wel echt. Groetjes Beth.

Lise: Hoi Zwaantjes, Jan, Opa, Oma en de rest! Bedankt voor de groetjes, super leuk. Het gaat goed, mooi land. Mis jullie wel een beetje, vooral Jur… ;) Liefs Lise

Ivanoe: Hello Parents, I am Ivanoe the translater. I am taking good care of your beautiful en great children: Greetings En een bericht voor mijn gezin: Ik mis jullie en denk altijd aan jullie! Hugs and kisses groetjes

Richard: Goededag aan ieder die dit leest. Vaders en Daniel sterkte met z´n tweetjes. Opa bedankt voor het op de hoogte houden en bedankt voor de groetjes.

Marieke: Hoi allemaal, hartstikke bedankt voor de leuke groetjes. Het gaat goed hier, prachtig land. Mis jullie wel een beetje. Groetje van Marieke

Merle: Moi, super leuke groetjes. Ik mis jullie allemaal wel een beetje. Ies gefeliciteerd met je dertiende verjaardag Ik heb het hier erg naar mijn zin. De Ecuadorianen houden wel van een feestej net als ik. Liefs, Merle

Judith: Bonjour tout le monde! Hopelijk hebben jullie het allemaal leuk in het verre Nederland! Ik heb het hier zo goed dat mijn wegwerpcamera al bijna volgeschoten is dat zegt genoeg denk ik! Hasta la vista! Kusjes Judith

Timo: Hoi het gaat goed met me Joel: Hoi allemaal, hier gaat alles dikke prima. Oma bedankt voor de vele groetjes. Moeder van harte gefeliciteerd, 47 alweer. Dat zou je niet zeggen. Veel plezier op New Wine en de groeten aan Sam. P.S. Ook de groetjes van ons aan ZA417. Geen maispap hier, wel patat en mais.

Maartje: Moi, Alles gaat goed met mij! Ik vind de groetjes erg leuk die ik krijg. Roy en Lie gefeliciteerd nog!! Ik heb de pinda´s nog niet op. Groetjes Maartje P.S. Heb zin in Ben en Jerry´s en de groeten aan Sam.

Cas: Hallo! Ik heb het hier erg naar mijn zin en ik krijg meer te eten dan rijst, top dus. Tot volgende week donderdag. Groetjes Cas.

Robert: Hallo lieve papa en mama en vrienden en familia. Bedankt voor alle lieve en leuke groetjes. Het gaat hier prima. Ecuador is een super mooi land met hele lieve en gastvrije mensen. Groetjes Robert.

G-Flex & Lil´Dennis: We zitten allemaal aan de race, goeie info voor wie dit leest.
Samen gaan we lekker op de bouw, met ons haar zo stug als touw.
We spelen voetbal, geen tennis
Groetjes, G-Flex & Lil´Dennis

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.