EC118 | De hemel huilt

Geplaatst op 30 jul 2018 - 14:23

Tranen bij iedereen tijdens het afscheid.

Vanmorgen om zes uur zijn we vertrokken uit Libertad. Dat gebeurde onder omstandigheden die ons nog meer thuis deden voelen dan het al deed: het is vannacht namelijk begonnen met regenen. Dat doet het hier niet zo vaak. Na dikke knuffels met alle mensen met wie we de afgelopen weken hebben doorgebracht stapten we in de bus naar Puerto Lopez, een reis van zo'n zes uur. 

Gisteravond namen we al afscheid van iedereen die we hier in ons hart gesloten hebben. Bij de speeches van alle mensen die we hebben leren kennen hield niemand het droog. Zelfs Ivannoe (2 meter 10 en ongeveer even breed) moest een traantje wegpinken. 

Verder hebben we gisteren een relaxte dag gehad. In de ochtend hebben we met de gemeenschap een kerkdienst georganiseerd. Met een mooie mix van Katholieke en Protestantse, Nederlandse en Ecuadoriaanse elementen paste dat helemaal bij het project. In de middag pakten we onze tassen in en zwommen we nog één keer lekker in de rivier. 

Zaterdag was de overdracht. Na speeches van Maquita, de gemeenschap en World Servants knipten bouwleider Marinda en hoofdaannemer Isidro de Nederlandse en Ecuadoriaanse linten door. Toen ook de muurschildering onthuld was, was het tijd voor heeeeel veel foto's. In de avond kregen we een puike BBQ aangeboden door huisbaas Sylvano. Daarna dansten we tot in de late uurtjes (lees: 22:15) op een mooie mix van foute hits, jaren '00-muziek en Salsa. De ontlading na twee drukke werkweken was groot, want letterlijk iedereen liet zijn moves zien op de als dansvloer ingerichte droogvloer. 

Dat was weer een update van ons, deze keer vanuit de bus in de buurt van Vinces. Tot snel!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.