EC218 | Warm welkom in Guayaquil

Geplaatst op 8 aug 2018 - 20:51

De Ecuador-groep is aangekomen in Guayaquil. Partnerorganisatie Maquita zorgt meteen voor een stevige kennismaking.

Na een vermoeiende reis via Madrid en Quito is het team van hoofdleider Bé geland in Guayaquil. Door het tijdsverschil is het daar nog vroeg in de ochtend. De groep is dus voor hun gevoel bezig met een hele lange dag. Alle tijd om goed kennis te maken met de Ecuadoriaanse cultuur en het werk van Maquita.

Bij de aankomst viel het op hoe mooi het vliegveld van Guayaquil erbij ligt. De bagage werd ingeladen in een mooie bus en de groep zette koers naar het kantoor van Maquita in Guayaquil, ongeveer 20 minuten rijden. Daar werd de groep hartelijk ontvangen. Eerst kregen ze een presentatie over het werk van Maquita, inclusief chocolade- en gedroogd fruitproeverij. Omdat sommige deelnemers niet al te veel geslapen hebben onderweg, kon niet iedereen die even goed volgen ;). Daarna kreeg de groep een rondleiding door de bijbehorende fabriek met droogvloeren. Best bijzonder om ineens een cacaoboom in het echt te zien! Een vergelijkbaar centrum, maar dan kleinschaliger, gaat de groep ook bouwen in Bulu-Bulu.

Toen was het tijd voor de lunch. Geen boterhammen met pindakaas, maar een stevige warme maaltijd. Rijst, aardappelen en vlees. Dat is goed eten voor fanatieke bouwers! Zometeen springt de groep in de bus richting Bulu-Bulu, ruim een uur rijden. Daar gaan ze hun kampement inrichten en kennismaken met de mensen in het dorp. In Ecuador is het zeven uur eerder dan hier, dus daar hebben ze alle tijd voor. Volgens planning gaan ze morgen al op de bouwplaats aan de slag. Na een lang jaar van voorbereiding kriebelt het om nu echt van start te gaan.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.