MA218 | Veel cultuur en de uitslag van de interland...

Geplaatst op 30 jul 2018 - 16:53

Een verjaardagsfeestje, voorspoedige bouw en een weekend vol cultuur: een telefonische update van de hoofdleider!

Vorige week werd verwacht dat de ringbalk geplaatst kon worden, maar helaas was dat niet het geval en is het hoogste punt niet bereikt. Voordeel daarvan is dat deze week goed zal beginnen, want morgen zal alsnog dit hoogste punt bereikt worden! De groep is lekker bezig met de bouw en alles gaat dan ook voorspoedig, er is zelfs al begonnen met de bouw van latrines! Ook het samenwerken met de locals gaat voorspoedig, er is met 100 vrouwen een lange rij gevormd om de stenen door te geven. Dit was niet alleen een mooie verbinding tussen culturen, maar ook nog eens heel gezellig: er werd veel gezongen (in twee talen) en deze bouwdag eindigde in een spontaan dansfeest!

Het weekend zat vol cultuur, sport en natuurlijk de kerkdienst waar hoofdleider Betty zou gaan preken. De cultuurbezoeken lopen nog steeds door, deze week zullen de laatste deelnemers met hun matras op het hoofd gaan logeren bij de lokale bevolking. Deze bezoeken worden als interessant, maar vooral ook confronterend ervaren. De groep eet driemaal daags een bordje rijst, waar ze misschien stiekem niet altijd zin in hebben, maar door deze bezoeken kwam het besef dat het eten van rijst voor velen helemaal niet zo vanzelfsprekend is... Afgelopen zaterdag is de groep terug geweest naar het dorp waar in 2016 gebouwd is aan een school. Heel bijzonder om hier te zien was dat er op eigen initiatief nog een lokaal gebouwd is en ze momenteel bezig zijn met een lerarenwoning. De lokale bevolking heeft hier echt een impuls van deze ontwikkeling gekregen om door te bouwen! Na dit bezoek was er nog een mooie ceremonie, waar de kinderen (van toen dus) vroegen of ze de Macarena met de groep mochten doen. Natuurlijk! Na het pootje baden in de rivier was het tijd om terug te gaan en de dag af te sluiten!

Zondag was er een grote kerkdienst van alle kerken uit de regio, met een hele grote groep mensen samen onder de boom werd geluisterd naar mooie preken. Niet alleen van Betty, maar ook naar nog twee spontane preken! Later op deze dag werd dé interland Nederland-Malawi gespeeld. Na een tot het einde van de wedstrijd spannende strijd, was de uitslag verrassend! In het team van Malawi speelden er ook lokale vrouwen mee, iets wat niet vaak gebeurt maar wat een mooi voorbeeld is voor de cultuur. Om jullie niet langer in spanning te houden over de uitslag... Het gebeurt niet vaak, vaak zijn wij Nederlands niet sterk genoeg, maar... het Nederlandse team heeft met 7-6 gewonnen! Na deze overwinning werd de avond afgesloten met een bijzonder gesprek en gebed over Promise. De jongen met een verstandelijke beperking, waar in het vorige nieuwsbericht ook over gesproken is. Dit heeft diepe indruk op de groep achtergelaten.

Maandag is de dag begonnen met het wakker zingen van de jarige Sanne! De eetzaal is versierd en ze mag de hele dag rondlopen met een feesthoedje op! Het gaat goed met de groep, iedereen is goed op de been en was vooral heeel erg blij met alle groetjes. Bedankt namens iedereen hiervoor! (en blijf hier vooral mee doorgaan!)

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.