MA417 | Laatste groep weer op Hollandse bodem

Geplaatst op 26 aug 2017 - 14:22

Door file-perikelen moesten de papa's en mama's iets langer geduld hebben, maar drie kwartier na de verwachtte aankomsttijd kwam een groep dolenthousiaste Malawianen in Utrecht uit de bus. 

Eigenlijk was de vertraging win-win: de ouders stonden met een bakje koffie in de hand te wachten, terwijl het zonnetje lekker scheen. De deelnemers kregen drie kwartier extra om herinneringen op te halen, het World Servants Festival in hun agenda te zetten en afscheid te nemen. 

Toen de bus eenmaal het parkeerterrein van P+R Westraven opreed steeg een groot gejuich op. Nadat de deuren van de bus open gingen sprongen alle deelnemers hun ouders in de armen. Sommige mama's moesten even een traantje wegpinken, net als sommige deelnemers. Met een tas vol verhalen rijden ze nu allemaal naar hun eigen huis, waar een warme douche, een lekkere maaltijd en een zacht bed op hen staan te wachten. 

De deelnemers uit Malawi zijn de laatste die deze zomer terugkomen van een project. In totaal zijn deze zomer bijna 700 deelnemers op reis geweest naar 9 landen op 3 continenten. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.