MA517 | Perfecte samenwerking in Malawi

Geplaatst op 25 okt 2017 - 14:33

Het woord 'overdracht' is al gevallen, maar de groep geniet nog met volle teugen van hun verblijf in Kandezu. Er was zelfs nog bezoek uit Nederland van Terneuzen FM! Lees gauw verder.

Hoofdleider Bé vertelt vol enthousiasme over het project! De groep en de gemeenschap werken erg goed samen en zijn nog zeer gemotiveerd en dat is aan de voortgang te zien. De spanten staan op de muren van de school, dus ze kunnen gaan beginnen met het dak. De lerarenwoning is inmiddels op steigerhoogte en de betonnen vloer van de eerste latrine is een paar dagen geleden gestort, dus de latrine komt ook al goed op hoogte.

Nog een leuk detail van afgelopen weekend: op zaterdagavond was er ineens bezoek voor Menno: zijn buurman uit Terneuzen was op doorreis vanuit Zambia en kwam "even" langs om een interview te doen voor Terneuzen FM & GoTV! Hoe leuk is dat?! Bekijk het interview op Facebook

De afgelopen dagen heeft de groep naast het werk op de bouw, ook pannenkoeken gebakken voor de hele gemeenschap en een aantal gezinnen thuis bezocht. Een aantal deelnemers heeft zelfs bij de gezinnen gelogeerd. Het was mooi en indrukwekkend om van zo dichtbij te zien en mee te maken hoe de mensen in Malawi leven. Gisterochtend heeft een aantal deelnemers ook meegeholpen met een boer op het land en later op de dag heeft de groep nog een "lokale markt" georganiseerd in het dorp. De mensen uit de omgeving waren uitgenodigd om hun lokaal gemaakte souvenirs en spulletjes uit te stallen. Dit zodat de groep een mooie herinnering mee naar huis kan nemen en daarmee de lokale mensen ook financieel kunnen ondersteunen (in plaats van de grote souvenirmarkt in Lilongwe). Vanavond gaat de groep een gezellige avond tegemoet: het kampvuur gaat aan en samen met de dorpsbewoners zal er waarschijnlijk weer worden gedanst en is er tijd voor echte Nederlandse stroopwafels met limonade. Met de gezondheid van de groep gaat het ook zeer goed. 

De lokale project coordinator, Vincent Sichinga, vertelt ons nog het volgende: 

The cooperation with the community is great, but also within the group it is really good! They look like they are one big family, instead of individuals brought together on a project. It is really special. They say they were never welcomed so warmly. They said “We see poverty, but we see so many happy people.” Every evening they are having a party: together with the community they are dancing around the campfire. It really is a joy to be here. 

Morgenmiddag zal de officiële overdracht van het gebouw aan de gemeenschap plaatsvinden en zal de groep vervolgens afreizen richting Lilongwe. Natuurlijk zal er eerst nog een spetterend kinderfeest georganiseerd worden als afsluiting van het kinderprogramma.

Vanuit Malawi: de hartelijke groeten voor iedereen en tot gauw!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.