NL2221 | De laatste dag is helaas aangebroken

Geplaatst op 28 aug 2021 - 12:35

De afgelopen dagen waren vol en druk, maar we hebben nog genoten van de laatste dagen in Den Helder.

Nadat de vrouwen de mannen op dinsdagochtend misschien iets te 'verfrissend' hadden gewekt, was het vandaag tijd om 'vrede' te sluiten. Vijf dames en Nathan hadden een heerlijk ontbijt op bed gemaakt voor de mannen en ze werden zelfs verblijdt met een roos. De zes organisatoren vonden het zelf wel prima om aan tafel te eten, want die kruimels in bed zijn ook niet alles!

Donderdag stond in het thema van duurzaamheid. Onder andere tijdens de GMG werd hier aandacht aan besteed, maar ook het avondprogramma stond in het teken van duurzaamheid. Rondom Het Fundament is er een project met tiny houses en meerdere bewoners vertelden ons door middel van een 'speeddate' over hun overwegingen om tiny te gaan wonen. Het was een interessante avond en vooral Tabitha was erg in haar element!

Overdag was er ook nog een Present project in de wijk bij Roy. Een Surinaamse man die al veel heeft meegemaakt in zijn leven. Hij getuigde dat hij tijdens zijn leven de leiding en sturing van God ervaarde en daardoor zo blij is dat hij nu nog leeft, ondanks de moeilijkheden die hij wel heeft. Een zeer inspirerende man en een dankbare taak om zijn kozijnen appeltjesgroen te verven.

Op vrijdag was dan toch echt de laatste volledige dag aangebroken. De dames werden door de heren gewekt met een vrolijk muziekje en een partypopper. De confetti lag overal, maar het was een gezellige en kleurrijke boel. We hebben in de ochtend nog even geknald op de bouw en in de middag werd het kinderwerk afgesloten met het grootste deel van de groep. De kinderen hadden energie voor tien en de kinderwerkers waren daarna wel uitgeput. Gelukkig konden ze in de avond rustig contact maken met mensen van Food2Shafre (soort voedselbank) om meer te weten te komen over de rol en de noodzaak van Het Fundament. Het was een erg interessante avond met mooie gesprekken.

Ook namen we afscheid van Petra, Freya, Jill en Sander van het Fundament. We namen afscheid met een lach en een traan, wetende dat we altijd nog langs kunnen gaan. Dat is dan het grote voordeel van een project in Nederland. We hopen en bidden dat het werk dat we hebben mogen leveren zal bijdragen aan het succes van het fundament.

In de avond hadden we tijd om de laatste complimenten te schrijven op de foto's en nog een spelletje te doen. Een aantal bleven erg lang hangen, maar Karin heeft iedereen op een gegeven moment dan toch maar naar bed gestuurd. Tabitha en Karin waren namelijk aan het wachten totdat de mannen naar bed gingen. Zij hadden toch nog een plannetje bedacht om de mannen te verassen in de ochtend. In de nachtelijke uren verplaatsen zij Hans naar de mannen wc en werd de andere wc gevuld met een grote hoeveelheid ballonnen. En de schrik was toegeslagen bij een aantal mannen, gelukkig konden ze er hartelijk om lachen. De ochtend werden de vrouwen gewekt met een mooi gedicht. Het was een rustig begin van de laatste dag.

Op dit moment zijn de spullen ingepakt, er wordt druk opgeruimd en schoongemaakt en zometeen lunchen we nog met elkaar. Daarna nemen we afscheid en zien we elkaar hopelijk weer op het festival.

De afgelopen tien dagen zijn voorbij gevlogen. We hebben een geweldig project gehad met een superleuke groep mensen, heel veel lol gehad(echt heel erg veel), serieuze gesprekken gevoerd en ons dienstbaar in mogen zetten voor de medemens in Nederland. Wij sloten de mensen van Het Fundament, Present en Den Helder in ons hart.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.