Project in Nederland | Terugblik Partnermeeting

Geplaatst op 5 mei 2018 - 15:11

We kunnen terugkijken op een bijzondere en inspirerende tijd met onze partners vanuit de verschillende landen waar we actief zijn. Elf dagen lang hebben we mogen leren, inspireren, delen en genieten met elkaar. Een heus World Servants project in Nederland.

Donderdag 19 april was het eindelijk zo ver, de partnermeeting 2018 ging van start. Hoewel de vermoeidheid van de reis bij sommige er nog flink inzat was het enthousiasme van ieders gezicht  duidelijk af te lezen bij de start van dit “project”. Vol verwachting en verwondering reden ze door Nederland naar ons kantoor in Wolvega.  Daar leerden we elkaar beter kennen, zongen we met elkaar en werden de eerste inspirerende verhalen al gedeeld met elkaar. Een mooie start van de partnermeeting die alleen nog maar mooier werd.

Vrijdag 20 april, zaterdag 21 april en zondag 22 april stonden voornamelijk in het teken van het voorbereidingsweekend. Dit werd gestart met een meet & greet met deelnemers van voorgaande jaren. Tijdens het voorbereidingsweekend werden de partners verrast met ontzettend veel enthousiasme door de groepen die ze komend jaar mogen verwelkomen in hun land. Wij werden op onze plaats verrast door hun inspirerende woorden en leuke bijdrage tijdens de verschillende programma onderdelen.

Na dit drukke, intensieve weekend hadden we nog een week partnermeeting voor de boeg. De partnermeeting leek veel op een World Servants project. Zo werd er iedere morgen langs de slaapkamers gegaan om ze te roepen voor het ontbijt en werd er na het ontbijt  een GMC (Good Morning Conversation) gedaan met elkaar. Ook werd er heel wat gepraat over welke bijzondere dingen moesten eten en wat ze het meeste misten. Daarnaast vielen er, net zoals bij een normaal World Servants project, culturele verschillen op. Zo werden Marieke en Judith gek aangekeken toen ze alle partners even telden om er zeker van te zijn dat ze er waren. Tellen doen ze in Ghana namelijk allen bij beesten.

Letterlijk zijn de partners niet aan het bouwen geweest, maar figuurlijk is er zeker gebouwd. Zo hebben we nagedacht over de strategie van World Servants, de manier waarop World Servants werkt. We hebben “best practices” uitgewisseld om zo met elkaar nog betere World Servants projecten te creëren. Het belang van samenwerken werd benadrukt door een teambuilding opdracht. Ook hebben we met elkaar nagedacht wat goede bouwstenen zijn voor marketing hier in Nederland en de bijdrage van de partners hieraan. En, net zoals op een World Servants bouwplaats, was ook hier tijdens de trainingen volop ruimte voor liedjes zingen en veel lol.


Ook mochten cultuur uitstapjes ook niet ontbreken. Daarom zijn we met elkaar met de trein naar Zwolle gegaan, hebben we daar geluncht bij Brownies & Downies en hebben we een rondvaart gemaakt door de Zwolse grachten. Daarnaast werd er een kookworkshop “Dutch Kitchen” gevolgd en onder andere haring en gehaktballen geproefd. Ook gingen we met elkaar de hoogte in om een parcours af te leggen. Maar het echte hoogtepunt van het cultuurprogramma was misschien wel het laatste weekend: slapen bij de lokale bevolking. Door het hele land bezochten ze actiegroepen en kerken om Koningsdag te beleven, te helpen bij een acties, presentaties te geven, voor te gaan in kerken en te ervaren hoe het leven in een Nederlands gezin er aan toe gaat.

Maandag 30 april was het tijd om afscheid te nemen. Met een tas vol Nederlandse lekkernijen, veel ervaringen én een complimentenboekje vertrokken ze weer allemaal richting hun eigen projectland. Uitkijkend naar de zomer die voor hen ligt.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.