SL118 | De laatste zonnestraaltjes en regendruppels

Geplaatst op 29 jul 2018 - 22:44

Vandaag wordt het een drukke dag. In de ochtend wordt er nog gebouwd, na de lunch staat het kinderwerkfeest op de planning en daarna is de overdracht van de bouw.
Morgen is een dagje cultuur snuiven en woensdag zit het er dan helaas toch echt weer op....

Hallo lieve mensen thuis,

Bij deze mogelijk onze laatste update vanuit Lunsar.

Na onze update van vorige week dinsdag gaan we verder met ons verslag vanaf de woensdag! Op woensdag heeft Bart het kinderwerk programma op zich genomen zodat Helga een volle dag kon bouwen. We bereikten op de bouw het hoogste punt, hoewel het dak er nog niet op ligt. De inzet is nog steeds enorm, ondank onze race naar de wc en het cultuurprogramma welke ook draait. Als avondprogramma deden we mee aan ‘Wie is de mol?’. Ja zelfs dat kan op project. Ondanks haar beste poging bleef onze mol Hendrika niet onopgemerkt door Richard, welke deze SL118 aflevering heeft gewonnen. De mannen gingen donderdagochtend de dakspanten op het dak te tillen, terwijl de dames een vrouwenochtend hadden met de kinderen. Met vereende krachten is dit doel al snel bereikt. De dames delen het sterren en stippen verhaal van Max Lucado en vermaken zich met nagellak, armbandjes en kroontjes. Op de bouw vierden we het hoogste punt wat reeds op woensdag al was bereikt (in de regen).. Uiteraard werd dit gevierd met het zingen van de volksliederen onder het hijsen van de vlaggen van Nederland, Sierra Leone en World Servants.  Aan het eind van de middag bezocht de lokale band ons met een traditioneel gekleede danseressen, waarvan een echter één een danser blijkt… Dit betekende natuurlijk dat iedereen zijn dansskills moest laten zien. De hele buurt deed vrolijk mee, toch was Richard de uitblinker van de dag.

Vrijdag was onze laatste officiële bouwdag waarbij we volop van de zon genoten. Ook ging het dak eraf want het dak gaat er eindelijk op! (Credits van deze prachtige woordgrap gaat naar Kirsten).
‘s Avonds leidt Erwin ons  door het avondprogramma ‘Over de streep’, waarin we ingingen op stellingen over het geloof.

Zaterdag hebben we cultuur gesnoven met de Sierra Leone Express. Deze bestond uit vijf onderdelen: een palmolie-plantage, een bakstenenbakkerij, een boerderij welke tevens community banking aanbied, een lokale markt en bij het laatste onderdeel maken  we kennis met het leven van de locals. We stampten hier cassave bladeren en rijst op de traditionele manier. Daarnaast mochten we met water lopen, op ons hoofd natuurlijk! De lokale markt was fascinerend, maar ook erg druk en chaotisch. We aten vis, maar sinds ons marktbezoek… weet u hoeveel vliegen er op een vis kunnen? Deze vis en de overige ingrediënten op het lijstje hebben we natuurlijk gewoon gekocht, we hebben ‘genoten’ van ons avondeten. In de vrije tijd pakt iedereen zijn rust voor de aankomende drukke afsluitende dagen. ‘s Avonds hebben we op een grasveld, zonder gras, naar de sterren gekeken. Terwijl iedereen even genoot van een vallende ster, genoot Yske van de vallende vliegtuigen. Hierna hebben we met z’n allen rondom het kampvuur gezeten en marshmallows gegeten.

Gisteren (zondag) gingen we naar een Baptistengemeente. Heel even leek het alsof we de enige kerkgangers waren, maar zelfs een halfuur na het begin druppelden er nog Afrikaanse mensen binnen. Zoals alle andere zondagen, mogen we ook deze keer onze zangkunsten laten zien. Na de kerkdienst namen we een groepsfoto in onze nette zondagse kleding. In de middag hebben we voorbereidingen getroffen voor het vertrek, ondanks dat dat nog even duurt. Opruimen, tassen inpakken en druk schrijven in de complimentenboekjes, die iedereen achteraf meekrijgt.

Al met al was het een drukke week. We hebben volop genoten en de groep is alleen maar hechter geworden. We hebben zin in vandaag: het kinderfeest en de bouwoverdracht. Morgen hopen we naar Freetown te vertrekken. Wat we daar allemaal gaan doen horen jullie vast wel als we thuis zijn. Woensdagavond vliegen we. Velen van ons verlangen er stiekem wel weer naar om naar huis te gaan.

Tot snel lieve thuisblijvers!

Liefs van Lisanne en Emma, namens de hele groep.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.