UG123 | De eerste dag is fantastisch!

Geplaatst op 18 jul 2023 - 14:43

Wow, onze eerste dag in Omoo was zo gaaf!!

Verslag van maandag 17 juli

Na een spannende nacht vol met geluiden, geritsel en gepiep zijn we wakker gemaakt om 06:30 uur, om tanden te poetsen en onze werkkleding aan te doen. Na wat onderling kletsen met elkaar komen de wildste verhalen naar boven over de dieren die we afgelopen nacht gezien en gehoord hebben. De ene hoorde een rat voorbij lopen en bij de ander viel deze op de tent. Natuurlijk zorgde dit voor wat gegil onder de dames. En ga je dan maar eens omkleden in een klein hokje waar het donker is, wat vol met tentjes staat, dat is niet zo makkelijk.
Als we de deur open doen ziet de wereld er heel anders uit dan gisteravond. We zitten midden in het dorp met verschillende kleine huisjes en de kerk als middelpunt. Aan de zijkant staat een kleine fontein en hier poetsen we met elkaar onze tanden en halen we een doekje over ons gezicht. 

Om 07:00 uur gaan we naar de tent naast de kerk en hier gaan we met elkaar ontbijten. In het dorp hebben ze een heerlijk ontbijt klaar gemaakt. Gekookte eieren, scrambled eggs, scones, watermeloen en brood met zoetigheid. Zo’n ontbijt eten we zelfs thuis niet. Met een goed gevulde maag zijn we allemaal in ons huisje onze tassen netjes gaan uitruimen. Dit was bij sommigen echt nodig. Er waren wat lekkages en waspoeder door de tassen heen gegaan.

Rond 11:00 uur hebben de pastoor, gouverneur, school teachers en kinderen ons toegezongen. De pastoor gaf aan als je buurman het moeilijk heeft, je deze dan helpt; geef hem/haar liefde. Dan zal de buurman jou ook liefde geven als jij het moeilijk hebt. Zo gaan wij de komende weken met de community bouwen beyond expectations: met en voor elkaar!

We zijn vervolgens met elkaar naar de bouwplaats gegaan en hier heeft Mary samen met de bouwleiders van het dorp en ons als groep de bouwplaats officieel geopend door middel van een lint dat doorgeknipt werd en de eerste steen die gelegd werd. Het bouwen kan nu echt beginnen. Maar eerst heerlijk met elkaar geluncht om een goed gevulde maag te hebben voor we starten. Heerlijke rijst met erwten, spinazie, kip en watermeloen. Nadat de magen goed gevuld zijn, kunnen we op naar de bouw. 

Hard zweten in de zon en flink aanpakken met elkaar, terwijl wij als leiders verder kennis maken met Mary en alle activiteiten. Hoe gaan we het kinderwerk uitvoeren met 500 kinderen?! Ben er wel achter dat dit helemaal goed moet komen.We hebben spelletjes gedaan zoals Annemaria Koekoek en ze laten rennen van de ene streep naar de andere waarbij ze een kikker of varken na moesten doen. Na 1,5 uur gingen we maar stoppen en vertelden we dat ze morgen weer terug mogen komen. 
 
Aan het einde van de dag als de zon schuin aan de hemel staat [want een klok hebben we niet bij ons] stoppen we op de bouw en zijn we het dorp doorgelopen om de bewoners te begroeten. 

En ja dan komt het moment waar iedereen zich de afgelopen dagen wel op verheugd heeft. Een douche. Met een handdoek, zeep en schone kleren onder onze arm gaat iedereen naar de zelfgemaakte douche. Een zak aan een stok om je haren te wassen en een bakje om jezelf af te spoelen, maar zo lekker na zo’n warme dag.

Het avondeten staat weer klaar. Een heerlijke wrap met gehakt en groenten. Tijdens ons avondeten worden Michael en Godfried voorgesteld. Deze mannen zijn 24/7 in het dorp aanwezig voor onze veiligheid.

En dan is het zover: de gouden troffel en botte beitel worden uitgedeeld na het avondeten. [Voor de mensen die nog niet weten wat dit inhoudt zal ik dit even uitleggen. De gouden troffel wordt uitgedeeld aan de persoon die iets leuks gedaan heeft voor een ander of gewoon heel grappig is geweest en wat dacht je van buiten je comfortzone gaan. De botte beitel wordt uitgedeeld aan de persoon die iets doms heeft gedaan.] De gouden griffel is uitgedeeld aan Tijn [hij heeft naakt gedoucht naast de andere mannen terwijl hij dit nog nooit had gedaan]. Vervolgens is de botte beitel uitgedeeld aan Toni omdat hij van zijn stoel is gevallen. 

Om 22.00 ligt echt iedereen in bed. Een lange dag vol nieuwe indrukken. Voor nu slaap lekker !

Groetjes Annemiek

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.