ZA215 | Druk bezochte overdracht in Malabi

Geplaatst op 20 jul 2015 - 20:30

Na het laatste bericht belde hoofdleider Peter Hazendonk, met de mededeling dat de overdracht net voltooid was. Na een week hard bouwen had de groep vrijdag de laatste echte bouwdag erop zitten en het resultaat is daar ook naar: het dak van de kliniek zit er op, de wanden zijn gestuct en ook van de woning zijn de wanden gestuct. Een mooi concreet resultaat om achter te laten!

Peter moest even een rustig plekje opzoeken tijdens het telefoongesprek, omdat er nog veel rumoer was op de achtergrond na de overdracht van de kliniek en de woning. "Er waren veel belangrijke mannen aanwezig. De District Commisioner (DC), een vertegenwoordiger van het Ministry of Health en nog 13 anderen, plus de ongeveer 500-600!! mensen uit de omgeving die op deze bijeenkomst afgekomen waren. Een indrukwekkende en - door de vele speaches - gevulde middag, waarin de DC zelfs ook de toezegging deed dat er zeer binnenkort - als het gebouw afgerond is, en in de huidige situatie kan dit echt binnen enkele weken - een 'Health worker" geplaatst zal worden. Een mooie opsteker na het harde werk van de afgelopen weken!
Afgelopen weekend heeft de groep al wat kunnen ontspannen. Zaterdag heeft de groep een ziekenhuis bezocht in Mkushi, wat een indrukwekkende ervaring was voor velen. Ook konden ze genieten van cola en wat lekkers op de markt. Smiddag werd de groep zeer gastvrij ontvangen op een groot boerenbedrijf, waar ze vers fruit kregen en ze konden bijkomen van het harde werk van de week ervoor: even lekker liggen in het gras en er was ook een echt toilet (voor sommigen echt een verademing). Op zondag stond een bezoek aan de lokale kerk op het programma, waar de Nederlandse heupen weer getest werden op hun flexibiliteit. Het was een swingende dienst! "Aan het einde van de middag mochten we in een open lorry - als een stel haringen in een ton en net iets minder comfortabel dan een bus - naar Chengelo School". Hier heeft de groep een berg beklommen en een super gave kerkdienst meegemaakt die veel indruk maakte op de deelnemers en velen aan het denken heeft gezet. Ook was John Ngulube -  de voorzitter van MCC - aanwezig om de groep te ontmoeten. Op de terugweg kon de groep weer genieten van een prachtige sterrenhemel.
Vanmorgen stond het kinderfeest op het programma: een 9-kamp was voorbereid waar de strijd om het goed volbrengen van oud-hollandse spellen werd getest. De verschillende klassen van in totaal 200 kinderen streden tegen elkaar en het geheel kreeg nog een Nederlands tintje door de afsluiting met drop en ranja.

Iedereen is nog gezond en jullie krijgen de hartelijke groeten van een mooi stel deelnemers die nog lang niet naar huis willen.
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.