ZA218 | Een goede start van de tweede week na een relaxt weekend

Geplaatst op 30 jul 2018 - 10:56

Hoe kun je modeshows, ringbalken storten en interlands voetballen met elkaar combineren? Voor de groep in Zambia gaat dat heel gemakkelijk.

"Vorige week mochten we, naast fanatiek bouwen, ook naar de markt in Lundazi. Daar hebben we allemaal mooie stof gekocht. Voor de vrouwen een mooie rok en de mannen lieten een broek maken. De modeshow komt op Schiphol. :) 

We zijn het nog niet zat om elke ochtend rijstepap te eten. We krijgen soms zelfs een lekker gekookt eitje erbij! We hebben niks te klagen. Ook de rijst met kip en kool bevalt ons nog. Dat moet ook wel als je het twee keer per dag te eten krijgt. Iedereen is gezond en er wordt goed voor ons gezorgd! 

Zaterdagochtend hadden we nog een goede bouwochtend, de ringbalk is voor de helft gestort. Vandaag wordt de tweede helft gestort en kunnen we hopelijk morgen verder bouwen richting het dak. Ook de latrine gaat hard. Het gat is volledig uitgegraven en we hopen vandaag ook een start te kunnen maken om beton te storten. 

Zaterdagmiddag was het dan voor velen eindelijk zo ver: voetbal interland. Een mannenteam en een damesteam vertegenwoordige Nederland. Na een spannende eerste wedstrijd van de Nederlandse mannen tegen de Zambiaanse mannen, hadden de Nederlanders gewonnen. Ook de Nederlandse vrouwen waren fantiek en ook zij hebben de wedstrijd tegen de Zambiaanse vrouwen gewonnen, Laura scoorde het winnende doelpunt! De Zambianen wilde het hier niet bij laten zitten, dus werden we uitgedaagd door de Zambianen om zondagmiddag na de kerkdienst nog een wedstrijd tegen elkaar te spelen. 
Het Zambiaanse mannenelftal werd vertegenwoordigd door het voetbalteam van Kaponga Hills, ze kwamen dus met zwaar geschut. Helaas moesten de Nederlandse mannen dat ook accepteren en verloren ze de wedstrijd. Terwijl de Nederlandse vrouwen ook aan het strijden waren voor de overwinning op zondagmiddag, mocht het voor hen helaas ook niet zo zijn en verloren zij ook de wedstrijd. Aankomende zaterdag zal de finale worden gespeeld. Het is nu 1-1 voor de mannen en 1-1 voor de vrouwen. Dat wordt spannend dus! 

Zondagochtend hadden we een mooie kerkdienst op de berg die grenst aan ons kampement. Onder de Zambiaanse ochtendzon hebben we God mogen aanbidden, samen met de locals. Het was een prachtige dienst. We genieten volop en hebben veel contact met de lokale bevolking. 

Aankomende week beloofd het een mooie culturele week te worden. We gaan op bezoek bij een pottenbakkerij, katoenboerderij, ziekenhuis, middelbare school en de lokale markt. Natuurlijk gaan we ook nog slapen bij de bevolking en hopen we daar mooie ontmoetingen te hebben. Zo kunnen we echt even proeven hoe het is om in dit mooie land te wonen en kunnen we er achter komen hoe hun leefomstandigheden, toekomstdromen etc. eruit zien. 

We gaan vanavond genieten van jullie groetjes! 

Liefs, 
Rebekka, Limor, Senna, Femke, Julia, Lars, Eddi, Erik, Stan, Laura, Mikayla, Fokke-Jan, Hidde, Sophie, Gesina, Jozua, Jilles, Sanne, Nicole, Bente, Baukje Femke, Rik, Mark, Jasmijn, Lidewey, Rozelinde, Lisa, Pieter, Reinder Teije, Loïs, Joanne, Monique, Tamara, Meike, Erika, Richard, Ezrah, Robert-Jan, Benny en Marieke"

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.