ZA218 | Laatste lange nieuwsupdate

Geplaatst op 3 aug 2018 - 12:01

Hee allemaal! Het gaat vlot. Het dak gaat er vandaag op en we kijken uit naar het kinderfeest en de bouwoverdracht. De sleep overs bij de locals hebben we gehad en het was geweldig, leerzaam en gezellig.

Vandaag is de laatste dag dat we een grote nieuwsupdate online zetten. Het is ten slotte de laatste bouwdag. Na een culturele week vol uitjes is het vandaag weer bloedje heet, maar gelukkig hebben we strijdende deelnemers, waardoor toch het dak vandaag nog op de school komt!

We hebben leuke en heftige cultuur ontdekkingen opgedaan afgelopen week. Dinsdag zijn we in de morgen naar het ziekenhuis geweest en ‘s middags ging er een andere groep naar de pottenbakkerij. Het bezoek aan het ziekenhuis ging een beetje anders dan gepland. Door cultuurleider Marieke was het iets meer geworden dan een bezoekje aan de clinic. Er kwam ook nog een politiebureau bij kijken en een spoedbezoek aan een privéschool. Hierdoor was Moffat (de partner van World Servants) een beetje ongerust en toch ook wel een tikkie chagrijnig. Daarnaast had de groep ook nog de lunch gemist. Oops, zei Marieke bij terugkomst, maar ja.. Zambian time.

‘s Middags  bij de pottenbakkerij heeft vooral Mark genoten van even lekker kleien! Het was geweldig om te zien hoe de lokale mensen daar kleipotjes maken. Onvoorstelbaar om te beseffen dat ze met deze potjes één keer per week 6 uur heen en 6 uur terug lopen om ze te verkopen in Lundazi.

Ook is er een middelbare school bezocht, waarbij de groep in een klaslokaal in gesprek mocht gaan met de leerlingen over de dagelijkse dingen. Voor iedereen een bijzondere ervaring omdat je op die manier in real life beseft hoe jij in het leven staat en hoe je leeftijdsgenoot in Zambia leeft. Daarnaast is er ook een bezoekje gebracht aan de katoenboerderij. Even leuk kijken zat er niet in. Iedereen werd meteen aan het werk gezet om het hele katoenveld te plukken. Secuur is het wel, waarbij Hidde als een dolle aan de slag ging. Vandaag gaan we nog naar de markt dichtbij Kaponga Hills.

De sleep overs bij de locals waren echt geweldig. Van dansen met de gastheren/vrouwen op 4m2 tot plassen op een veel te lage latrine. Goeie gesprekken en veel lol met de kinderen. Midden in de nacht wakker en zien dat er constant Zambianen langs je heen lopen, ten slotte lig je gewoon met elkaar in de woonkamer. Ook je hoofd stoten hoort erbij.., toch Robert-Jan (bouwleider)? Hij is recordhouder, binnen 5 minuten je hoofd twee keer stoten aan dezelfde deurpost, het zal wel technisch inzicht zijn.

Limor werd gisteren jarig wakker bij een van de locals. ‘s Avonds was er een groot feest na het eten. Met een echte Zambiaanse taart. Kneiter lekker! Heerlijke chocoladetaart met een soort van slagroom. Iedereen genoot volop en de taartdoos is dan ook volledig uitgelikt. :P

Zaterdag zal in de middag het kinderfeest zijn en kunnen we eindelijk de Nederlandse pannenkoeken maken waar we met elkaar al twee weken naar uitkijken. Even wat anders dan rijst en kip.

Zondagmorgen zullen we waarschijnlijk, je weet het hier nooit zeker, naar de CCAP kerk gaan in Lundazi. ‘s Middags is dan de bouwoverdracht met de community. Dan zit het erop in het mooie, inspirerende Kaponga Hills, net nu we ons er helemaal thuis voelen. Dan vertrekken we maandagochtend richting de safari. We laten uiteraard weten of we goed zijn aangekomen!

Vanavond gaan we voor de laatste keer de groetjes lezen. De andere verhalen hoort u/je als we weer terug zijn op Schiphol!

We kijken er absoluut naar uit om al onze verhalen met jullie te delen.

Alvast tot op Schiphol!

Heel veel liefs van ons allemaal.  

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.