klaslokalen in Fipungu

 • Teamwork!
  Teamwork!
 • De steenoven krijgt al goed vorm
  De steenoven krijgt al goed vorm
 • Samen aan de slag!
  Samen aan de slag!
 • Beter één steen in de hand...
  Beter één steen in de hand...
 • De vrouwen uit Fipungu verzamelen zand
  De vrouwen uit Fipungu verzamelen zand
Veel enthousiasme
Beter toekomstperspectief
Zambiaanse cultuur
 • Wat ga je doen?

  Je bouwt mee aan een gebouw van 3 klaslokalen en een kantoor.

  Voor wie?

  Je doet dit voor de 375 kinderen van 5 - 11 jaar en de leraren op deze school

  Waar ga je dat doen?

  Je bouwt in Fipungu, een dorpje gelegen in het Mkushi District in Centraal Zambia.

  Waarom?

  Bouw aan goed onderwijs in Zambia: de kinderen en leraren in Fipungu kijken uit naar jouw komst. Daar zeg je toch geen nee tegen?

  Unieke van dit project

  Jij maakt het verschil door ervoor te zorgen dat de leerlingen les krijgen in goede klaslokalen. De gemeenschap is erg gemotiveerd om het onderwijs te verbeteren: ze hebben zelfs zelf al een leraren woning gebouwd! Doe jij mee?

  Wat doe je nog meer?

  Je krijgt de kans om een kijkje te nemen in de bijzondere Zambiaanse cultuur. Zang, dans en geloof: je zult het allemaal van dichtbij meemaken. Je zult merken dat het aanstekelijk werkt! Het enthousiasme van de kinderen tijdens jouw zelf georganiseerde kinderwerk net zo!
  Naast andere cultuuruitstapjes is het ook mogelijk om op safari te gaan.

  Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.

 • gebied

  Fipungu is een typisch plattelandsdorpje op ongeveer een uur rijden van Mkushi, de centrale plaats in het Mkushi District. Het ligt op ongeveer 1300m hoogte.
  De omgeving van Fipungu bestaat voornamelijk uit verspreide huizen en landbouwvelden. De huizen zijn gemaakt van klein of steen, met vaak daken van riet of (metalen) golfplaten. De meeste mensen zijn afhankelijk van de opbrengst van het land, of van het werken op een van de vele grote commerciële landbouwbedrijven in de omgeving. Hierdoor hebben veel mensen niet meer inkomen dan 1 US Dollar per dag, waardoor het armoede niveau is hoog. Ze verbouwen onder andere maïs, tomaten, sojabonen en aardappelen.

  Fipungu heeft een landklimaat met een regenseizoen van november tot maart. Temperaturen kunnen oplopen tot 45º C in de zomer (november - januari) en gaan onder de 5º C in de winter (juni - augustus).

 • verandering

  Op dit moment zijn er eigenlijk te veel kinderen die naar deze school komen. De klassen zijn overvol en met maar 2 klaslokalen die groot genoeg zijn, is het lastig om hier goed les te geven en te krijgen. Door de bouw van 3 betere en grotere klaslokalen zullen de omstandigheden voor de leraren en de leerlingen enorm verbeteren. Ook zijn deze klaslokalen beter geventileerd waardoor het minder warm wordt tijdens de lessen. Het dak is van metaal waardoor ook in het regen seizoen gewoon les gegeven kan worden.
  Door het grote aantal kinderen en weinig leraren, wordt er vaak gekozen om het schoolsysteem in te richten op 2 “shifts”: een aantal klassen krijgen smorgens les en een aantal smiddags. Hierdoor kunnen meer kinderen les krijgen.
  Op deze manier worden de laatste klassen van de basisschool ook gerealiseerd, waardoor kinderen de basisschool ook kunnen afmaken en mogelijk door kunnen gaan naar de middelbare school.
  Vooral voor meisjes in de omgeving is het van belang om naar school te gaan. Doordat ze misschien langer naar school kunnen in Fipungu hebben ze een grotere kans op betere voorlichting over onder andere het belang van onderwijs. Hiermee kan op latere leeftijd (14-16 jaar) uithuwelijking en jonge zwangerschappen voorkomen worden.

  Wat verandert er met de bouw van de klaslokalen?

  • De kwaliteit van de lessen gaat omhoog doordat er meer ruimte is, de lessen door kunnen gaan in de regentijd en de lokalen beter geventileerd zijn.
  • De school kan een volledige basisschool realiseren op deze locatie wat voor de kinderen in de omgeving meer kansen biedt om de basisschool af te maken.

 • Je bouwt voor ongeveer 375 schoolkinderen 3 klaslokalen in Zambia. In samenwerking met partnerorganisatie MCC bouw jij aan verandering.

  MCC

  Postadres partner

  MCC
  Private Bag 16
  Mkushi
  Zambia
  +260 536 22 58