Bouw van klaslokalen in Fipungu in 2018

 • Dit wil jij toch ook?!
  Dit wil jij toch ook?!
 • Kleurrijk Zambia!
  Kleurrijk Zambia!
 • Samen aan de slag!
  Samen aan de slag!
 • De lokale supermarkt
  De lokale supermarkt
 • Zambiaans enthousiasme
  Zambiaans enthousiasme
 • Teamwork!
  Teamwork!
 • Zakdoekje leggen
  Zakdoekje leggen
 • Wildlife
  Wildlife
 • Omgeving
  Omgeving
 • Leer nieuwe skills!
  Leer nieuwe skills!
 • Bouwen aan verandering
  Bouwen aan verandering
 • Nieuwe klaslokaal
  Nieuwe klaslokaal
 • De vrouwen uit Fipungu verzamelen zand
  De vrouwen uit Fipungu verzamelen zand
 • Nog "een paar" stenen te gaan..
  Nog "een paar" stenen te gaan..
 • Volop aandacht door de inwoners
  Volop aandacht door de inwoners
 • Beter één steen in de hand...
  Beter één steen in de hand...
 • De steenoven krijgt al goed vorm
  De steenoven krijgt al goed vorm
Veel enthousiasme
Beter toekomstperspectief
Zambiaanse cultuur

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Fipungu


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

ZA118 | Teamwork in Fipungu!

Samen stenen sjouwen, zand verzamelen, stenen bakken, wat een teamwork! De voorbereidingen voor de nieuwe klaslokalen in Fipungu zijn in volle gang. De hele gemeenschap zet zich in om de voorbereidingen af te hebben voordat de groep arriveert.

Lees meer

ZA118 | ZA118 is terug

Het was een gezellige boel bij de P+R Westraven.

Lees meer

ZA118 | Iets later in Utrecht

ZA118 raakt de Afrikaanse vibes niet kwijt.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Fipungu is een typisch plattelandsdorpje op ongeveer een uur rijden van Mkushi, de centrale plaats in het Mkushi District. Het ligt op ongeveer 1300m hoogte.
De omgeving van Fipungu bestaat voornamelijk uit verspreide huizen en landbouwvelden. De huizen zijn gemaakt van klein of steen, met vaak daken van riet of (metalen) golfplaten. De meeste mensen zijn afhankelijk van de opbrengst van het land, of van het werken op een van de vele grote commerciële landbouwbedrijven in de omgeving. Hierdoor hebben veel mensen niet meer inkomen dan 1 US Dollar per dag, waardoor het armoede niveau is hoog. Ze verbouwen onder andere maïs, tomaten, sojabonen en aardappelen.

Fipungu heeft een landklimaat met een regenseizoen van november tot maart. Temperaturen kunnen oplopen tot 45º C in de zomer (november - januari) en gaan onder de 5º C in de winter (juni - augustus).

Michael Tembo

Private Bag 16
Mkushi
Zambia
+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan.
MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. In Mkushi wonen bijna 200.000 mensen waaronder heel veel kinderen.
De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district die ervoor zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden voor het organiseren van activiteiten. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Ook voor de gemeenschap worden ontwikkelingsprojecten opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg levert MCC fantastisch werk en zijn er al mooie resultaten geboekt: 20 projecten zijn er opgezet sinds het ontstaan van de organisatie.

Samen met World Servants zijn er verschillende basisscholen opgezet in het district. Hierdoor kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog doordat leerkrachten nu niet meer voor een grote hoeveelheid kinderen per klas hoeven te staan. Zo kan er meer aandacht besteed worden aan het individu. Vandaar ook dat er op dit moment steeds meer vraag is naar middelbare scholen in de omgeving.

Wat betreft gezondheidszorg willen World Servants en MCC voortbouwen op de projecten die er de afgelopen jaren al zijn geweest, door bijvoorbeeld een kliniek te bouwen in een gemeenschap waar eerder al klasklokalen werden gebouwd. Zo kan er direct hulp geboden worden als iemand ziek is. Daarnaast kan een ander groot probleem aangepakt worden: de kindersterfte. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Er wordt door MCC bovendien ook aidsvoorlichting gegeven, iets dat erg belangrijk is omdat HIV/Aids nog steeds een groot probleem is in het land.
Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. En dat is precies waar World Servants de komende jaren aandacht aan wil besteden.

Op dit moment zijn er eigenlijk te veel kinderen die naar deze school komen. De klassen zijn overvol en met maar 2 klaslokalen die groot genoeg zijn, is het lastig om hier goed les te geven en te krijgen. Door de bouw van 3 betere en grotere klaslokalen zullen de omstandigheden voor de leraren en de leerlingen enorm verbeteren. Ook zijn deze klaslokalen beter geventileerd waardoor het minder warm wordt tijdens de lessen. Het dak is van metaal waardoor ook in het regen seizoen gewoon les gegeven kan worden.
Door het grote aantal kinderen en weinig leraren, wordt er vaak gekozen om het schoolsysteem in te richten op 2 “shifts”: een aantal klassen krijgen smorgens les en een aantal smiddags. Hierdoor kunnen meer kinderen les krijgen.
Op deze manier worden de laatste klassen van de basisschool ook gerealiseerd, waardoor kinderen de basisschool ook kunnen afmaken en mogelijk door kunnen gaan naar de middelbare school.
Vooral voor meisjes in de omgeving is het van belang om naar school te gaan. Doordat ze misschien langer naar school kunnen in Fipungu hebben ze een grotere kans op betere voorlichting over onder andere het belang van onderwijs. Hiermee kan op latere leeftijd (14-16 jaar) uithuwelijking en jonge zwangerschappen voorkomen worden.

Wat verandert er met de bouw van de klaslokalen?

 • De kwaliteit van de lessen gaat omhoog doordat er meer ruimte is, de lessen door kunnen gaan in de regentijd en de lokalen beter geventileerd zijn.
 • De school kan een volledige basisschool realiseren op deze locatie wat voor de kinderen in de omgeving meer kansen biedt om de basisschool af te maken.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage