Afrikaanse rijst of Hollandse worst bij maaltijd in Tzum

Geplaatst op 27 mrt 2014 - 09:02

Het Friese terpdorp Tzum is de geboorteplaats van Piet Paulusma. Daarnaast komen uit deze buurt 19 minder bekende, maar uiterst fanatieke jongeren. Deze tieners zullen komende zomer naar Malawi en Sierra Leone afreizen om klaslokalen en latrines te bouwen. Onlangs stond er een driegangendiner op het programma.

Om het geld voor deze bouwreis bij elkaar te sparen is de groep al een jaar fanatiek bezig. Na het inzamelen van oud ijzer en statiegeldflessen, het verkopen van pannenkoeken, kerstbomen en bloembollen en diverse andere acties is de eindsprint ingezet. Een van de laatste activiteiten is dus een driegangendiner, georganiseerd door een heus dinercomité. Ruim honderd mensen, waaronder een aantal locale CDA-prominenten, hebben zich tegoed kunnen doen aan een lopend buffet. Jeroen Zondervan vertelt wat de groep heeft klaargemaakt. Na het voorgerecht, een lekkere tomaten- of groentesoep, kon er gekozen worden uit twee soorten Hollandse stamppot met worst of een Afrikaans rijstgerecht met tomatensaus, boontjes, maïs en pindas. Jeroen koos voor dit laatste. “Het klinkt als een apart gerecht, maar ik vond het echt heel erg lekker." Ook het afsluitende ijsje ging er wel in.

Voor de groep jongeren is het leuk om elkaar beter te leren kennen en samen actie te voeren. Aan het begin kende Jeroen, die zelf niet uit Tzum komt, nog niet iedereen. “Ik vind het heel leuk om mensen beter te leren kennen. Vorig jaar had ik niet verwacht met deze groep zoveel geld op te kunnen halen.”

Ook de eters, voornamelijk ouderen, reageerden erg positief op de maaltijd. Dit smaakt naar meer! In het buurthuis zijn er zelfs plannen om vaker dit soort avonden te organiseren. Enthousiast vertelt Jeroen: “Als jongeren hebben we aan het dorp kunnen laten zien hoe leuk zoiets is!”

Ondertussen is het doel bijna gehaald, mede dankzij de ruim € 1.000,- die de maaltijd heeft opgebracht. Na al het werken in Nederland is de groep er klaar voor om ook hun handen in Afrika te laten wapperen. Jeroen heeft er in ieder geval enorm veel zin in!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.