BA115 | Lijntjes, selfies en een uitgescheurde broek

Geplaatst op 24 jul 2015 - 18:40

De groep is een bezienswaardigheid in Bangladesh: menig Bengaal maakt een selfie met 'de Nederlanders' op de achtergrond. Lees de eerste bevindingen van hoofdleider Cees Versteeg:

Woensdag werd een dag van ontdekken en overleggen maar met een goed resultaat. In de ochtend een rondleiding door het ziekenhuis waarnaast wij bouwen. Het blijkt een ziekenhuis met redelijk moderne voorzieningen. Eind van de middag even de benen gestrekt op hoogste en grootste tolbrug van Bangladesh. Waar we direct maar op de groep foto gingen. De brug was een bezienswaardigheid maar wij waren dat ook voor de Bengalen. Er werden heel wat selfies gemaakt met ons als achtergrond. Menig man moest met de mannen daar op de foto. We zijn de brug van ongeveer anderhalve kilometer overgelopen en kregen zodoende een mooi beeld van de omgeving. Net voor een geweldige regenbui waren we weer bij de bus. Dit dankzij onze begeleiders die steeds harder gingen lopen terwijl wij al pratend en foto's makend hen ongemerkt sneller gingen volgen.

Donderdag ochtend de bouw samen met de bouwvakkers met gebed geopend. Daarna een lange lijn naar de eerste verdieping om stenen te transporteren. Dat hebben we die dag een aantal maal herhaald om op die manier enkele duizenden stenen naar boven te krijgen. Onder begeleiding door de zeer preciese Bengaalse bouwvakkers werden er al een aantal muurtjes tussen de betonpalen gemetseld. We werden een aantal keren onderbroken Door een fikse bui.

Vanmorgen iets later op gestaan. Vrijdag is hier een vrije dag. Door de regen heen de bus in om een bezoek te brengen aan twee moskeeën en een museum. 's Middags een bezoek aan het lokale centrum om wat te shoppen en te genieten van de chaos in het verkeer. Hannah had ook nog een nieuwe broek gekocht omdat haar spieren zo gegroeid waren van het bouwen dat ze uit haar broek scheurde.

Vanavond een verassing voor de groep. De groetjes werden voorgelezen wat voor veel plezier zorgde. Voor sommige groetjes was een tolk nodig maar die is in de staf aanwezig. Het eten, onze slaapplaatsen, toiletten en douchen zijn prima. Ook de sfeer in de groep is goed. Terwijl ik dit schrijf worden er allerlei gezelschapsspelen gespeeld maar niet lang meer want we gaan op tijd naar bed om er morgen weer tegen aan te gaan. Warme groeten uit het warme en vochtige Khulna.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.