[br113] Mission (im)possible

Geplaatst op 2 aug 2013 - 16:06

Ronald Steenbeek van partnerorganisatie BEM in Brazilië heeft opnieuw een videoverslag gemaakt van het project in Nova Pousada. Ditmaal gaf hij het de titel 'Mission (im)possible'. Waarom die titel goed past beschrijft hij zo:

"Ik herinner me het nog goed, gekluisterd aan de TV zaten we als gezin wekelijks te kijken naar de afleveringen van Mission Impossible. Het ging allemaal om een team van een handvol mensen die in staat waren dingen voor elkaar te krijgen waar zelfs de meest gespecialiseerde geheime diensten niets mee aan konden. Op de meest inventieve manieren wisten ze elke opdracht tot een goed einde te brengen, al was het meestal net op het nippertje dat het goed ging. En wij? We zaten op het puntje van onze stoel om ook maar niets te hoeven missen! Helden waren het, experts, ieder op zijn of haar eigen vlak en de wereld redden? Daar slaagden ze elke week opniew in…

Toen ik gisteren en vandaag de heuvels op ging om onze jonge mensen van World Servants te filmen wist ik al vrij snel wat de titel van deze nieuwe film moest worden: Mission (im)possible! Stuk voor stuk blijken ze zichzelf weg te kunnen cijferen voor iets dat groter is dan henzelf. Dag na dag pakken ze de moed om er weer tegenaan te gaan. Hun geld, hun tijd, hun vakantie, hun rust, ze hebben het allemaal ingeleverd om hier in Sabinópolis te bouwen aan de dromen van anderen. Iemand zei eens: “If you can dream it, you can do it” en ze kunnen het! Toen ze – zoals altijd in die tv serie – de stem hoorden zeggen: “Should you accept this mission?” hebben ze volmondig JA gezegd. We zijn trots op hen!"

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.