[ec114] Feest in Quinindé

Geplaatst op 6 jul 2014 - 05:08

Ola!

Het zou geen World Servants project zijn als we niet flexibel moeten zijn. Dus vandaag (donderdag) geen bouwdag, maar een cultuurdag. Het is feest, de stad viert zijn 47e geboortejaar. In de stad was een grote parade en daar mochten we bij meelopen. Net Koninginnedag, super leuk!

Nieuwsgierig als we zijn lopen we langs de mensen van bedrijven, high schools, primary schools en wat de stad nog meer vertegenwoordigd. Wat een indrukken! Iedereen strak in pak (en dat in deze temperatuur…) en vele fanfaren en brassbands vullen de parade. En wij? Wij liepen met de organistatie mee waar we voor werken. Voor ons was de plek achteraan.

In eerste instantie hardstikke leuk. Het leger stond achter ons en was heel benaderbaar. Uitzonderlijk was dat we gewoon foto´s met de soldaten mochten maken. Dat was een leuk tijdverdrijf voor het eerste halve uur. Maar vervolgens duurde de 1,5 uur in de brandende zon wachten wel lang… 

Erover nadenkend gaf onze positie in de parade wel aan hoe achtergesteld de mensen zijn waarvoor we daar stonden. Ze waren als laatste in de parade geplaatst, voorin stonden alle hoge piefen.

Parade lopen klinkt heel leuk. Oei, in de hitte en dan 2 stappen zetten, wachten en weer 2 stappen zetten. Daar zijn de snelle Hollanders niet voor gemaakt. Maar de ervaring is onvergetelijk. Wat een cultuur, het wachten, de temperatuur, de mensen strak in gareel, de mensen aan de kant. Daarna hadden we behoefte aan een uitgebreide siesta.

Bij deze cultuurdag kon nog een wandeling natuurlijk niet ontbreken. De armoede zien we niet heel duidelijk, we weten dat we 600 gezinnen met ons werk helpen. Maar die gezinnen komen af en toe in de stad om cacao te leveren, die zien we dus niet.

Op naar de armoede in de stad. En die is gewoon al om de hoek, net van de hoofdweg af. Daar waren ook gelijk de kinderen die onze stoet deed groeien. Wat fijn om de wijk in te gaan. Om te zien dat de hoofdweg alle schijn hoog houdt, maar daarachter woont het gros van de mensen. Arm, klein, vies en onder golfplaten.

Wat fijn om langs deze mensen te gaan, even te voetballen en aandacht te geven. Daarvoor kom je hier natuurlijk. De mensen laten zien dat we ze zien!

Vrijdag 4 juli

Na een zonnige dag mocht deze dag bewolkt beginnen. Quote: “Wat fijn dat het bewolkt is, hopelijk blijft dat de hele dag”. Nou in Nederland denken we dat nooit…

Voor de bouw was het wel lekker. We schieten goed op. De muurtjes stijgen en er is al een deel van de vloer gestort.

Vandaag mocht het kinderwerk ook van start gaan! Wat fijn om met ze bezig te zijn! Om plezier met de kinderen te maken en ze extra aandacht te geven.

Na weer een dag lui zweet wegwerken is het dan tijd voor eten. Maar dit keer niet gewoon. Iedereen werd naar boven gestuurd en mocht niet naar beneden. Dat was natuurlijk spannend. Gelukkig mocht er gegeten worden, maar dit keer vertroeteld en verzorgd door de staf. Verkwikt, gevoed en ontspannen gaan we zo de nacht weer in.

Morgen staan weer leuke dingen op programma. Eerst zelf oranje voetballen en dan…. Jaja, we kunnen het WK kijken cultureel verantwoord niet laten gaan. Dus een middagprogramma is makkelijk gevuld!

Tenslotte moet ik doorgeven dat iedereen heel blij is met de berichtjes! Schroom niet om wat te sturen, het wordt zeer gewaardeerd.

Groeten uit een prachtig nieuw thuis voor een paar weken!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.