[EC114] Genoten in Canandé, op naar Quito

Geplaatst op 19 jul 2014 - 03:34

De afgelopen drie dagen zijn we op eco-toerisme geweest in Canandé. 

Woensdagochtend om half 9 vertrokken we lopend naar de rivier. Bij de rivier lag een grote boot (zo’n partyboot die je in Nederland zit, alleen dan een stuk minder luxe), maar dat was niet de boot waar we mee naar Canadé zouden gaan. Even later kwamen er twee kano’s aangevaren. De groep werd in tweeen gesplitst en we konden op weg. Onderweg kwamen we stukken tegen waar het water iets wilder was en zo af en toe sloeg er wat water aanboord. Bij de tweede boot moesten zelfs een aantal uitstappen, omdat de boot de diep in het water lag en de bodem zou raken. Onderweg hebben we genoten van de natuur! We gingen aan wal bij een stukje strand. Moesten we hier echt wezen? Tussen het struikgewas was er een pad die naar boven ging. Bovenaan gekomen merkte we gelijk dat de lucht wat benauwder was, maar verder was het zicht prachtig! We gingen lunchen en ons slaapzaal gereed maken. Daarna de bikini, badpak of zwembroek aan om naar een waterval te gaan. We moesten het steile pad weer naar beneden, de boot in en werden aan de overkant eruit gezet. Een stukje over de stenen heen lopen en daar was een mooie waterval. Het was daar gelijk een stuk koeler en hebben er heerlijk gezwommen. Een groot deel van de groep wilde de tweede waterval ook nog zien. Daarvoor moesten we steil omhoog over glibberige, modderige paden, over veel glibberige rotsen om uiteindelijk teleurgesteld te zijn van het resultaat. Toen maar weer de barre tocht terug. Het avondeten bestond uit zelfgebakken bananenchips en ei! De groep heeft zitten smullen. Na het eten hadden we gezellig een kampvuurtje en daarna naar bed. Maar niet voordat  twee dappere heren een groot vliegend kakkerlak in het dameshuis hebben gevangen en verbrand. Op naar een rustige nacht.

Qua geluiden was het inderdaad een rustige nacht. Een paar kikkers, regen, hanen, duiven en wat zoembeesten. Maar de muggen zijn druk bezig geweest, want vele van ons zitten onder de muggenbulten die ook flink kunnen jeuken. Na het ontbijt zijn we naar een van de gemeenschappen toegelopen die zelfvoorziend zijn. We hebben daar even rondgelopen en gekeken. Daarna weer terug naar ons verblijf. ‘s Middags hebben we de verkoeling bij de waterval opgezocht. Heerlijk! Net als gister is er een enkeling op garnalenjacht geweest en heeft de keuken het daarna klaargemaakt om er lekker van te smullen. ‘s Avonds hebben we het spel de jongens tegen de meisjes gedaan. Een leuke ontspanning die drie dames van de groep hadden voorbereid. Deze avond waren er twee dappere dames die een kikker uit de dameswc hebben gehaald.

Vanochtend hebben we een suikerrietplantage bezocht. We mochten suikerriet proeven en er werd suikerriet vermalen tot er suikersap uit kwam. Dit gebeurde met een paard die rondjes liep, waardoor  de machine ging draaien en de suikerriet geplet kon worden. De dag ervoor hadden enkele deelnemers het inkoken van suiker gezien. Het sap dat uit het  suikerriet kwam werd ingekookt, waardoor er soort van suikerstroop ontstaat. Na het middageten hadden we nog even een siesta en toen gingen we weer naar ons „oude huis” in Quinindé terug.

Morgenochtend worden we om 4:30 gewekt. Om 5 uur vertrekken we richting Quito om in het MCCH gebouw de laatste twee nachten door te brengen. Zaterdag zullen we nog naar de evenaar en de oude stad gaan. Zondag gaan we naar de cotopaxi en maandagochtend nog naar de souveniersmarkt om dan om 16:00 uur te vertrekken richting Nederland. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.