Een fantastisch Changemaker festival!

Geplaatst op 15 sep 2014 - 11:04

Afgelopen weekend kwamen honderden jongeren naar het vierde Changemaker Festival. Het werd een geweldig feest van terugblikken en vooruitkijken.

De vrijdagavond begon voor World Servants met de stafevaluatie. De staven bespraken met elkaar, de projectvoorbereiders en de overige vrijwilligersteams hoe het project was verlopen. Samen keken we terug op een geweldige zomer.

Ondertussen druppelden veel deelnemers binnen voor het Changemaker Festival. Na het weerzien op vrijdagavond was er op zaterdagochtend de reünie in de sporthal. Er kwamen persoonlijke verhalen van deelnemers aan bod. Verder werd ook het nieuwe jaarthema gelanceerd: JOIN, serve & change. Directeur Paul Emans vertelde over zijn projectervaring en daagde iedereen om (weer) uit hun comfort zone te komen en nogmaals mee te gaan met een reis van World Servants.

Op zaterdagmiddag was er vanalles te beleven op het Changemaker paviljoen. Naast een standmarkt waren er ook diverse workshops over 'voor langere tijd naar het buitenland' tot 'eerlijke koffie'. Ondertussen was er genoeg ruimte om elkaar weer te spreken of lekker te chillen. Na het diner volgde een reis door de tijd tijdens het avondprogramma. 'Welke droom heb jij?' was de vraag en wat kun je hiermee doen.

Na een voor sommigen wel hele korte nacht, stond de zondagochtend in het teken van de viering. Deelnemers werden door spreker Jaap Vogelaar verder uitgedaagd om met hun missie aan de slag te gaan.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.