[ke113] Twee dagen college en eindelijk naar 'buiten'.

Geplaatst op 20 jul 2013 - 18:02

Hier weer een update van de Kenia Indepth groep. De groep doet veel indrukken op. Lees snel verder voor de persoonlijke verhalen van de afgelopen drie dagen.

Woensdag 17 juli door Marissa
Na een goede nachtrust werd de groep wakker gemaakt door Judith en Anouk en hadden we onze eerste GMG oftewel: GoedeMorgen Gesprekken. Het thema was, wie ben jij in de groep en welke rol vervul je. De spreuk van de dag was: Individually we are a drop togethere we are an ocean. Het was dus een mooi begin van de dag over hoe je jezelf ziet in de groep en wat de groep voor jou betekent.
 
Na het ontbijt hebben we de verwachtingen over deze reis besproken en deden we de pennenrace, een leuk teambuildingsspel. Daarna begonnen we aan een dagje college. Eerst kregen we les over community development, als ik het goed begrepen heb gaat het om hoe je mensen kunt helpen waarbij de beste methode 'the self help approach' Afrika's favoriet is. Na deze leuke informatieve ochtend was het lunchtijd, de nonnen hebben een ouderwetse bel om ons te laten weten dat het eten klaar is. Wij Nederlanders zijn gewend om twee maal per dag brood te eten in Kenia is dit tweemaal avondeten. Wat leuk is om te zien is dat dingen die voor ons heel normaal zijn, zoals contactlenzen, voor de Keniaanse deelnemers vreemd zijn.
 
Na de lunch hadden we een cultuur middag. De Nederlanders hadden allemaal iets typisch Nederlands meegenomen. We hebben leuke, gezellige, interessante gesprekken gehad over de Nederlandse en Keniaanse cultuur. 's Avonds kregen we het volgende college, dit maal over geven, met als voorbeeld  'Tom's shoes' een organisatie die schoenen verkoopt en van elke verkocht paar een paar schoenen doneert aan kinderen in armoede. Na aanleiding van dit verhaal kregen we als groep een aantal vragen zoals: Wat doe jij aan geven? Waar sta jij voor op? En, wat moet je veranderen in je leven om te leren geven? Het was een mooie avond met verschillende verhalen om later zeker nog over na te denken. De avond eindigde in gebed om vervolgens heerlijk te gaan slapen.
 
Donderdag 18 juli door Nelleke
Onze tweede dag bij de nonnen. Vandaag was het kouder dan gisteren. Anouk en Aletta gingen al om half 7 over de gangen.... ze gingen hardlopen. Dapper:) Een tweede doel was het zien van de zonsopgang, helaas gebeurde dat vanmorgen niet omdat het bewolkt was. De goedemorgen gesprekken gingen over verschillende religies, leiden alle religies tot één God? Dit leverde interessante gesprekken op.
 
Na het ontbijt: brood met worstjes, hadden we ons eerste college over Vision 2030. Een inspirerende vrouw vertelde ons over de drie pilaren van deze visie waar Kenia naar toewerkt; economie, sociaal en politiek. Ze vertelde ons ook over de economische verandering in Kenia. Kenia en andere Afrikaanse landen hebben vele mineralen in de grond, en omdat het de laatste jaren beter gaat met Kenia is het mogelijk deze mineralen nu te gebruiken voor de Keniaanse economie. Jammer genoeg is de kloof tussen rijk en arm nog erg groot. Het doel van Vision 2030 is om alle Kenianen een basisinkomen te laten verdienen en om van Kenia een geindustrialiseerd land te maken.

Na de lunch hadden we een sessie met Isaac die ons vertelde over 'integral mission', waarbij we spraken over hoe wij de handen en voeten van Jezus kunnen zijn vanuit de kerk en in onze samenleving. Zowel in Nederland als in Kenia. Het was een hele interessante dag die sommigen van de groep in relaxte sfeer afsloten met een spelletje Weerwolven.
 
Vrijdag 19 juli door Nickie
Vandaag was de eerste dag dat we eindelijk naar 'buiten' gingen. De morgen begon zoals gewoonlijk met de goedemorgen gesprekken waarbij we spraken over bidden, hoe bid je en is er een juiste manier voor? Daarna moesten we sneller dan normaal ontbijten want de bus vertrok om 8.30 uur.
 
We gingen naar het kantoor van de organisatie: Life Skills Promotors (LISP). Hier heette James, een medewerker van LISP, ons welkom en vertelde ons over het werk dat zij doen. LISP heeft veel verschillende projecten zoals het voorkommen van HIV/aids, het beschermen van kinderen, een project voor weeskinderen gericht op ondersteuning van hun 'child-headed households' enz. enz. De onderdirectrice heette ons daarna welkom in het Swahili, Karibu. James kwam er zo achter dat we nog maar weinig Kiswahili kenden. Zo werd besloten de theepauze uit te stellen en eerst een taallesje te doen, waarbij de Nederlanders Kiswahili leerden en de Kenianen Nederlands. Toen we weer wat hadden geleerd was het tijd voor thee in de zon.
 
Na deze pauze nam Isaac het stokje van James over. We leerden over het model van de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) waarin een 16-tal vaardigheden/lifeskills worden genoemd. Deze worden door LISP aangeleerd aan kansarme jongeren, zodat ze op een normale manier kunnen participeren in de samenleving. Deze lifeskills konden we meteen toepassen in een groepsopdracht. Met je groepje moest je een piramide maken van plastic bekertjes. Het lastige was dat je daarbij je handen en andere lichaamsdelen niet mocht gebruiken. 
 
Tijd voor lunch en de bus naar Kibagare, een sloppenwijk in Nairobi. Hier kregen we een medisch kamp te zien, in dit kamp worden om de zoveel tijd medicijnen uitgedeeld en komen er artsen om naar iedereen te kijken. De sloppenwijk Kibagare maakte veel indruk. Er waren overal hutjes gebouwd en er liepen veel mensen en kinderen op straat. De groep werd in drieën gedeeld, waarna elke groep op huisvisite ging bij een oudere die aan huis gekluisterd is. Aletta en Bente gingen niet met ons mee omdat ze mochten helpen bij de medische post. Toen iedereen terug was konden we met de kinderen van een basisschool spelen, wat een geweldig feest was dat. De kinderen waren erg blij en het was een prachtige afsluiting van een indrukwekkend bezoek.
 
Omdat het zo'n indrukwekkende dag was geweest hebben we na het eten lang nagepraat over wat het met iedereen deed. Dit werd een openhartig gesprek waarbij ook de Kenianen hun visie op armoede met ons gedeeld hebben. Hierna keken we de film '58' (trailer: http://vimeo.com/34947060 red.). Een documentaire waarin armoede en de vraag wat moeten we hieraan doen centraal staat. Dit maakte extra veel indruk na onze eerste ervaringen in de sloppenwijk eerder deze dag.
 
Zoals jullie kunnen lezen hebben we veel geleerd en veel indrukken opgedaan. De dagen zijn vol maar het gaat goed met iedereen. We schrijven snel weer verder!
 
Groetjes van KE113

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.