LW2017 | Go or no go

Geplaatst op 27 mrt 2017 - 13:42

Teambuildingsopdrachten, simulaties en zelfreflectie. Dit hele weekend stond in het teken voor de groepsleiders om elkaar beter te leren kennen. Zien ze het zitten om met elkaar op project?

Hebben de leiders elkaar dusdanig leren kennen dat ze het zien zitten om met elkaar op project? Die bevestiging was het uiteindelijke doel van dit weekend. 's Ochtends na het ontbijt startten ze met GMG's over het thema grensverleggend. Aansluitend vond een gezamenlijke viering plaats. Onder leiding van een band werd er gezongen. De schriftlezing ging over Mozes die met het volk van Israël veertig jaar door de woestijn heeft getrokken op weg naar het Beloofde Land. Zo moeten de leiders ook leidinggeven, want het is niet zomaar iets om drie weken lang met een grote groep iets te bouwen in een ver land.

Zo'n reis laat je sterke, maar ook je zwakke kanten zien. Dit werd in het tweede deel van de ochtend behandeld. Iedereen moest voor zichzelf opschrijven wat je onzekerheden, je zwakke en je sterke punten waren. Dit besprak je vervolgens met je leidersteam. Best lastig om jezelf kwestbaar op te stellen en je onzekerheden bloot te geven. Toch leer je elkaar enorm goed kennen en is het een goede basis voor elk leidersteam. 

Na de lunch die wederom door velen lekker in het zonnetje werd genuttigd, waren er workshops voor de verschillende leiders. Alle kinderwerkleiders, hoofdleiders, cultuurleiders, medisch leiders etc. kwamen bij elkaar en kregen belangrijk informatie over hun specifieke taak als leider. De middag werd gezamenlijk afgesloten met wat praktische zaken waarna het tijd was om elkaar diep in de ogen aan te kijken. Zien wij het zitten om met elkaar als leidersteam op pad te gaan? Dat was de eindvraag van het heftig, bijzonder en gezellig weekend. Nadat elk groepje een zegen over hun project had gevraagd, was het moment daar. Go or no go?!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.