[MA314] Laatste bouwdag in Chikumula

Geplaatst op 15 okt 2014 - 11:08

"Het gaat ontzettend goed hier", aldus technisch leider Dick. De groep heeft het goed samen en de gezondheid van de deelnemers is top. De bouw verloopt vlot en het beoogde doel om het dak op de klaslokalen te plaatsen, gaat gehaald worden. De latrines worden zoveel mogelijk gereedgemaakt zodat de lokale bouwvakkers verder kunnen en het dak erop plaatsen.

De samenwerking met de gemeenschap is echt fantastisch. Zoveel mensen die helpen geven echt het besef dat de mensen deze school zo graag willen bouwen voor hun kinderen. De communicatie is lastiger dan wat de groep in Lunga hebben meegemaakt (het project van 2 jaar geleden waar een deel van de groep is geweest). De mensen zijn nog armer en minder geschoold, dus het belang van de school wordt daarmee nog duidelijker zichtbaar. Het programma met de kinderen wordt in samenwerking met de hoofdmeester zeer strak georganiseerd in kleine groepjes per klas. De kinderen zijn erg enthousiast en volgens Dick: "vliegen de kinderen op hen af."

Een deel van de groep heeft ook nog 2 dagen meegeholpen met de bouw van een keuken en een opslagruimte voor voedsel in Lunga. Dit wordt gebruikt voor het voedselprogramma voor de kinderen van de school. "Je ziet het verschil met 2 jaar geleden. De kinderen zien er gezonder en fitter uit. Het is echt een hele vooruitgang." Bovenal is het ook een bijzonder weerzien met de mensen die de groep 2 jaar geleden voor het eerst heeft ontmoet.

Vandaag is al de laatste bouwdag en morgenvroeg hoopt de groep nog even langs Lunga te rijden voor ze teruggaan naar Lilongwe. Morgenmiddag verwacht de groep in Lilongwe aan te komen, waar ze nog langs de souvenirmarkt gaan. Het gaat snel zo'n project!

De hartelijke groeten voor alle achterblijvers en tot snel!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.