Bouw van woningen voor medisch personeel bij kliniek in Mafumphizi in 2015

 • Omgeving locatie kliniek
  Omgeving locatie kliniek
 • Woning voor verplegend personeel
  Woning voor verplegend personeel
 • De kliniek
  De kliniek
 • Overleg voor de school met gemeenschap
  Overleg voor de school met gemeenschap

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Mafumphizi


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

En update van Rev Timothy

Bij mijn bezoek op 3 september zag ik dat er vooruitgang is geboekt bij het werk aan de watervoorziening. Op die dag is er dieper gegraven en heb ik met eigen ogen gezien dat er water is gevonden.
Toen ik later weer met Mafumphizi belde hoorde ik dat er cement is gestort op het gat zo dat het klaar is voor het monteren van de pomp. Ik heb om een offerte voor de pomp gevraagd zo dat deze zo spoedig mogelijk, aangeschaft en geïnstalleerd kan worden.

Er is ook goede vooruitgang geboekt met de nieuwe huizen. De timmerlieden hebben deuren erin gezet en binnenkort zullen ze aan de slag gaan met het plaatsen van de ramen.

Wij hebben ook contact gehad met the District Health Office in Kasungu. Ze waren enthousiast om te horen over de voortgang van het project. Afgesproken is er voorbereidingen gemaakt zullen worden voor het inrichten van de kliniek en het aannemen van personeel.

Zodra de ramen klaar zijn en de waterpomp is geïnstalleerd gaan wij weer een bezoek brengen aan the District Health Officer om verder afspraken te maken voor de opening van het gebouw.

Lees meer

[MA715] We krijgen iedere dag een 5-sterren menu!

Woensdag 29 april: Bij het tweede huis kon er begonnen worden met de binnenmuren, terwijl de locals de bekisting maakten voor de ringbalk. Bij het derde huis werd begonnen met het metselen van de fundering. Bij het kinderwerk waren 70 kinderen die ademloos luisterden naar het verhaal van David en Goliath. Andries (Goliath) stond gelukkig weer snel op na de fatale steen. 

Lees meer

[MA715] Net als in de film...

Dag allemaal, Vandaag eindelijk de kans jullie wat uitgebreider te informeren. We beginnen bij zaterdag. Vanaf Lilongwe volgde een spannende busreis: gaan we Mafumphizi halen voor het donker of niet? (we hadden een uur vertraging!) De hoofdweg langs was het nog licht, maar toen we de zandpaden insloegen werd het snel donker. Nog 15 kilometer af te leggen, maar met een bekwame en voorzichtige chauffeur kwamen we veilig aan in ons dorpje. De eerste ontmoeting met de de plaatselijke bevolking was voor velen van ons zeer emotioneel: in het donker heel veel kinderen, mannen en vrouwen zingend en dansend om ons te verwelkomen. Daarna onze eerste Afrikaanse maaltijd: het heeft ons allemaal goed gesmaakt. Toen nog even onze matras neerleggen, de klamboe ophangen en de slaapzak inrichten. Daarna genieten van de inmiddels welverdiende nachtrust. De volgende morgen vroeg werden we wakker in een voor ons andere wereld: het is of we in een film zijn beland. Na een lekker ontbijt van rijstepap en een enkele boterham, maken we ons klaar voor de kerkdienst. Take it easy. We zijn in Afrika. De kerkdienst, die om 10 uur zou beginnen, begon tegen elven. Het was een prachtige dienst met een goede boodschap ( Jezus overwon de dood en geeft ons zo eeuwig leven ) temidden van prachtige mensen. 's Middag gingen we eerst naar de bouwplaats: 1e woning klaar, 2e woning fundering klaar, 3e woning de fundering uitgegraven. Super. Daarna hebben we in 2 groepen een aantal dorpjes bezocht. Terug in het dorp wachtte ons een indrukwekkende welkomstceremonie met gebed,toespraken, muziek, dans, temidden van zeker 150 kinderen. We kregen als gift van de dorpsgemeenschap: een BOKJE. 's Avons vroeg naar bed. De volgende morgen was het om 6 uur al koningsdag: ontbijten, GMG, het slachten van het bokje (met messen van slager De Vries) en dan samen naar de bouw. Gezamenlijk in een kring, om en om, zwart en wit. Na een zegen gevraagd te hebben voor de bouw, werden beide volksliederen gezongen. Het echte bouwen kan beginnen nadat Willy de eerste steen had gelegd. Na het opruimen van het terrein, kreeg iedereen zijn taak. Na een vruchtbare bouwdag hebben we samen na het avondeten samen het koningsfeest gevierd met alcoholvrije ORANJEBITTER. Dinsdag gingen de meesten weer verder met bouwen. Zes van ons zijn gestart met het kinderwerk. In plaats van de afgesproken 100 kinderen kwamen er bijna 200. Met veel fantasie en improvisatie kwam het thema Noach toch nog goed uit de verf. Een belevenis temidden van deze prachtige kinderen. 's Middags ging de eerste groep op bezoek bij een gezin. Gezamenlijk hebben we na het dinner de dag afgesloten.  De stemming in de groep is opperbest, er wordt veel gelachen. Iedereen verkeert in goede gezondheid en vermaakt zich uitstekend. Wij zijn nu in het internetcafee en het volgende bericht komt waarschijnlijk aanstaande maandag. Tenslotte een hartelijke groet van alle deelnemers aan alle thuisblijvers. Johan en Piet.  

Lees meer

Gebied
Partner

Mafumphizi ligt niet ver van de grens met Zambia in een plattelandsgebied ten noorden van Kasungu. Het is alleen te bereiken via een twaalf kilometer lange zandweg vanaf de hoofdweg. In de regentijd wordt het onbereikbaar door de aanzwellende riviertjes waar geen bruggen over liggen. Een dorp hier heeft een kleine kern met de school, kerk en enkele woningen maar bestaat verder uit verspreid liggende woningen, waar mensen in familieverband samenleven. In Malawi is ruim tachtig procent van de mensen werkzaam in de landbouw. Ook in Mafumphizi en omgeving zijn bijna alle families kleine boeren die leven van de opbrengst van hun land. Oogsten zijn wisselvallig door te veel of te weinig regen, slecht of te weinig zaaigoed en het gebrek aan kunstmest met als gevolg dat er honger wordt geleden. Men verbouwt voornamelijk mais, tabak, cassave, soja en bonen.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

 1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
 2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
 3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
 4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.