800 Dienstbare jongeren gaan in Nederland aan de slag

Geplaatst op 19 mrt 2021 - 12:32

Onze vrijwilligers gaan deze zomer niet aan de slag in ontwikkelingslanden, maar steken in plaats daarvan hun handen uit de mouwen voor projecten in Nederland.

De kans dat de reizen naar de projecten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika deze zomer kunnen worden uitgevoerd is nihil. Jongeren zijn hoogstwaarschijnlijk niet op tijd voldoende gevaccineerd, de maatschappelijke situatie in veel ontwikkelingslanden is zorgelijk en de ontwikkeling van de reisbeperkingen is onvoorspelbaar. Daarom lanceert World Servants deze week een alternatief in Nederland. In samenwerking met Stichting Present worden 21 nieuwe vrijwilligersprojecten uitgevoerd, verspreid door het hele land.

Onze vrijwilligers, doorgaans tussen de 16 en 24 jaar, gaan in de periode waarin ze anders naar het buitenland waren gegaan tien dagen aan de slag in eigen land. Ze steken ze hun handen praktisch uit de mouwen voor groepen mensen in een dorp of stad in Nederland. Zo klussen ze, samen met mensen uit de buurt rond een daklozenopvang, een dagbestedingslocatie, een buurthuis of een voedselbank. Daarnaast doen ze activiteiten samen met de gebruikers van de faciliteiten, zodat ze hen en hun leefwereld beter leren kennen. Ze gaan bijvoorbeeld samen sporten, koken en de wijk verkennen.

Directeur Gerben Huisman: ‘Natuurlijk gaat het ons aan het hart dat onze vrijwilligers dit jaar het avontuur waar ze zich lang op voorbereid hebben, niet kunnen meemaken. We balen er ook van dat we deze zomer onze partners ver weg weer niet zullen ontmoeten. Gelukkig kunnen we het budget om de klaslokalen, woningen en klinieken in de landen te bouwen beschikbaar stellen aan onze lokale partnerorganisaties, zodat de gemeenschappen waar we werken niet langer hoeven te wachten op deze langverwachte gebouwen. Met het bedrag wat we besparen op de reis- en verblijfskosten betalen we het project in Nederland. Iedere deelnemer financiert met zijn sponsoren dit jaar dus twee projecten: één ver weg en één in Nederland. Zoals het nu lijkt is het gros van de deelnemers enthousiast om zich in te zetten voor de alternatieve projecten. Daar zijn we dankbaar voor.

Moffat Kaweche Zulu, coördinator in Zambia: ‘Het is verdrietig dat we dit jaar weer geen groep kunnen ontvangen. De gemeenschappen waar we werken leren veel door het contact met de vrijwilligers. Het is fijn dat de gebouwen er alsnog komen, maar zonder de vrijwilligers halen we er niet alles uit. We gaan met de gemeenschappen aan de slag om de faciliteiten te bouwen, en gaan proberen om op afstand contact te leggen met de vrijwilligers. Zo kunnen we alsnog van elkaar leren.

De vrijwilligers die in Nederland aan de slag gaan hebben zich twee jaar voorbereid op een project in het buitenland. Vorig jaar werd hun reis verschoven naar dit jaar. De reis van de 300 vrijwilligers die zich in het afgelopen jaar hebben aangemeld is verplaatst naar 2022.

Op 21 mei lanceert World Servants de nieuwe, internationale projecten voor 2022.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.