Archeologische vondst op bouwplaats in Guatemala

Geplaatst op 23 okt 2018 - 10:07

Graven, graven en nog eens graven! En na het graven... ineens stress

Bouwdag 2 is aangebroken. Met volle moed beginnen we om 8.30u met de werkzaamheden die bestaan uit 'opnieuw' graafwerk en het vlechten van het ijzerwerk voor de constructie. 

En dan begin je te graven. De onduidelijkheden over de maten bleven, maar gelukkig bleef de instelling hetzelfde: graven totdat je erbij neervalt. Na de lunch was het graafwerk nog niet helemaal af, dus direct maar weer door. Iris deed tijdens het graafwerk verschillende vondsten, die uit de Maya cultuur afkomstig waren. Voorzichtig bewaarde ze haar gevonden voorwerpen. Het vlechtwerk ging boven verwachting snel. De techniek: onder, boven, onder, draai, draai, draai next...... Hoe verder de dag vorderde, hoe 'dieper' de gesprekken werden. Rond een uur of 16 klonken dan eindelijk de juichkreten en was het  graafwerk afgerond. En toen..... ging de betonmolen aan en er ontstond lichtelijke paniek. In een sneltreinvaart moesten er 4 emmers grind en 4 emmers zand geschept worden. Er kwam een bom van energie direct terug bij veel deelnemers. Een fantastische bouwdag werd afgesloten met het begin van het overeind zetten van een mooi gebouw.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.