BO217 | Lekker bakkie koppie

Geplaatst op 5 aug 2017 - 21:29

Een paar uur na de update van coördinator Carlos is ook hoofdleider Gertjan in zijn toetsenbord geklommen. Hij deelt de indrukken van de eerste dagen in Bolivia, samen met heel veel foto's. 

Iedere dag schuift aannemer Timotheo aan bij onze koffiepauze en lunch. Met alle liefde en geduld helpt hij ons op weg met het metselen. En wij helpen hem met alle liefde en aandacht op weg in het Nederlands. Een ‘lekker bakkie koppie’ drinkt hij met stralende glimlach mee,

Meer dan 12.000 stenen stonden op ons te wachten. Na slechts twee dagen was deze voorraad al flink geslonken. Er wordt gemetseld en cement gemengd dat het een lieve lust is. De muren schieten al behoorlijk omhoog. Wat een prachtig stukje werk en samenwerking! Er wordt dus hard gewerkt en iedereen geniet van het werken en samen optrekken. Tijdens het bouwen komt het tot mooie gesprekken. En in de pauzes krijgen we nieuwe energie van de soep, soep en... soep.

Na en naast het bouwen is er nog genoeg energie voor een goed gesprek, een spelletje Uno of Halli Galli en het ervaren van de warme Boliviaanse cultuur. We vallen wat dit laatste betreft met onze neus in de boter. We mogen meelopen in de parade ter ere van de Nationale Onafhankelijkheidsdag van Bolivia. Wat een feest in de avond! We worden helemaal opgenomen in het programma en we kunnen echt niet ontkomen aan de groepsdans. Het was een topervaring en het is geweldig mooi om te ervaren dat je welkom bent.

Wat betreft eten en drinken halen we echt ons hart op. Mama Helma kookt voortreffelijk en weet ons telkens weer te verrassen met heerlijk Boliviaans eten. Tim geniet daar extra van: steevast schept hij een keer extra op of helpt, heel dienstbaar, een groepsgenoot om het bord leeg te krijgen.

Met de gezondheid van ons allemaal gaat het prima. De muggen hebben een voorliefde voor sommige deelnemers, ondanks de deet en klamboe. Maar we klagen niet, want het is allemaal veel te leuk. We genieten met volle teugen. Dus voorlopig blijven we nog even.

We hebben nog het een en ander te doen. Natuurlijk de bouw, waar we toe zijn aan het storten van de pilaren. Ook het kinderwerk komt echt goed op gang.  Als een soort zwaan kleeft aan groeit het aantal kinderen. We gaan op bezoek bij mensen uit de gemeenschap. Er staat een kampvuur gepland en we hebben al verschillende thema-avonden achter de rug. Morgen (zondag) gaan we naar de kerk in Patuju en ’s middags rennen we ons in het zweet bij de voetbalwedstrijd. Vooral lokale taximotorchauffeurs zijn er op gebrand om tegen ons te voetballen.

En wat volgende week brengt, daar gaan we bij een lekker bakkie koppie eens goed voor zitten. Van Alwin onze bouwleider krijgen we mee: voor je iets gaat doen maak je een plan. Nou, plannen hebben we zat.

Een lieve groet van ons allemaal, in het bijzonder aan Maaike.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.