BR122 | Er is een tijd van komen en van gaan…

Geplaatst op 3 aug 2022 - 21:46

De sfeer zit er nog steeds goed in, maar helaas is het einde in zicht.. Hierbij een laatste uitgebreide update uit het prachtige Brazilië voordat we jullie als thuisfront de oren van het hoofd zullen praten als we zaterdag weer thuis aankomen! 

Eerst het vervolg van de maandag; gedurende de werkmiddag hebben we niet stilgezeten. We hebben namelijk alle dakpannen op het dak kunnen leggen! Erg bijzonder om te zien hoeveel werk er de afgelopen weken is verzet. Na een heerlijke warme en verfrissende douche werd in de avond het vertrouwen in de groep onder druk gezet. Wie waren de twee mollen in de groep die gedurende de spellen de boel saboteerden? Na een zeer geslaagde avond, waarbij helaas slechts één mol juist ontmaskerd werd, was het weer tijd om te slapen. 

Dinsdag was de laatste echte bouwdag. We hebben het laatste beton gestort, nog wat muurtjes gemetseld en zijn alvast begonnen met het opruimen van de bouwplaats voor de oplevering. Daarnaast heeft een groepje een cursus Brigadeiros maken gevolgd van de keukenvrouwen. Ook hebben een aantal deelnemers de hele middag in de keuken gestaan om oud Hollandse pannenkoeken te bakken voor de volgende dag. 

In de avond stond het programma “Gein op het Plein” op de planning. Iedereen was ontzettend nieuwsgierig wat dit in zou houden. Maar hier konden we niets over kwijt aangezien het zelfs voor het leidersteam een verrassing was. Uiteindelijk was het idee dat we op het plein in het City Centre een dansvoorstelling zouden krijgen van een lokale dans. Helaas bleken 6 van de 10 dansers niet meer te kunnen, waarna de rest ook geen zin meer had. Dit feestje ging dus helaas niet door… Zo zie je maar dat je in een projectland altijd flexibel moet zijn. Wel stond er na de alternatieve zangsessie op het plein een andere verrassing te wachten, namelijk het proeven van Açai ijs, wat typische Braziliaans is. Hier genoot iedereen erg van! 

Vandaag is het echt de laatste dag in Guanhães. Heel gek om te bedenken dat we na bijna drie weken hier, een plek dat voor velen als thuis is gaan voelen, weer weg gaan en er waarschijnlijk nooit weer terug zullen komen… Vanochtend zijn een aantal mensen naar de bouw vertrokken om écht de laatste klusjes af te ronden en de bouw gereed te maken voor de overdracht. De rest van de groep is aan het inpakken geweest en de boel in de gemeenschappelijke ruimtes is schoongemaakt. Met het inpakken komt het besef wel dat we echt bijna vertrekken… 

Na een laatste lunch van broodjes met roerei en worstjes, was om 14.00 uur Braziliaanse tijd, de overdracht. Nadat van beide kanten een woord van dankbaarheid werd gesproken, werd het logo onthuld. Vervolgens konden alle genodigden het gebouw bekijken. De eerste traantjes werden zowel bij de locals als bij de groep weggepinkt. Deze avond staat nog een afscheidsdiner gepland met alle mensen die betrokken zijn geweest bij het project, waarbij we de Brazilianen kennis zullen laten maken met pannenkoeken. Daarna zullen we gauw ons bedje opzoeken, want de wekker zal “morgenochtend” om 4.00 uur al gaan...

We hopen op een goede en voorspoedige reis. Ondanks dat het lastig is om alles hier achter te laten, zien we ook wel weer uit om naar huis te gaan en al onze avonturen te delen met onze dierbaren. Tot op Schiphol! 👋🏻👋🏻

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.