CO118 | De boer op en terug in de tijd

Geplaatst op 7 aug 2018 - 09:48

Cassave rooien en cultuur snuiven, verslag van het laatste weekend in Colombia.

Vrijdagmorgen om 8:00 zaten we met de menigte in een bus richting het Noordwesten van Colombia. We reden zo’n twee uur (aten onderweg een snack) en kwamen toen aan bij een school op het platteland. Bij deze school hebben we tien mensen van onze groep afgezet om een lokaal te schilderen en kinderwerk te doen. Op deze school zitten kinderen uit de plaatselijke omgeving die soms wel een uur moeten lopen om bij de school te komen De afstand komt doordat er in de omgeving veel boeren leven met grote stukken land, soms wel 160 ha., en er weinig dorpen/plaatsen in de omgeving zijn. De kinderen willen ontzettend graag naar school. 

De rest van de groep liep zo’n drie kilometer naar een boerderij  alwaar de boer ons met pick-up en aanhanger door het land naar een veld cassave bracht. We rooiden samen een hectare (iets minder) van deze wortelplant. We kregen rond de middag een overheerlijke soep voorgeschoteld, de nationale versie, en besloten daarna weer terug te rijden naar de school in El Pozon, Cartagena.

Eenmaal terug stopte we onze laatste energie in een potje voetbal, we aten ons dinerbordje leeg, deden wat spelletjes en gingen slapen.


Zaterdag werden we, zowaar, fris en fruitig wakker en stapten weer in de bus. Dit keer richting Cartagena, waar we de oude stad ontdekt hebben. Door oude straten, langs kerken en ook de supermarkt.

Het bezoek startte bij het kasteel en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Cartagena, alsook voor heel Colombia. 

Vanaf het kasteel liepen we met de groep achter onze ‘vertalers’ aan richting het oude stadscentrum. We zagen onder andere het conferentiecentrum waar de vrede tussen de overheid en de FARC is getekent, bezochten kerken en het goudmuseum. Daarnaast kochten we plenty Colombiaanse voetbalshirts, want voor zes euro kun je niet moeilijk doen. 


Tenslotte, aan het einde gekomen van deze opnieuw prachtige dag, reden we met de bus langs de kust van Cartagena. Als u de stad bekijkt op Google Maps dan snapt u waarom dit goed is geweest om ook te zien. We sloten de dag af, in goede gezondheid (ik spreek voor de hele groep), met onze (inmiddels) dagelijkse rituelen.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.