CO118 | Veel contact met Colombiaanse jongeren

Geplaatst op 31 jul 2018 - 09:34

Bij deze een update van vrijdag, door de immer vrolijke Lissenaren vanuit het verre Cartagena, Colombia.

Vrijdag 26 juli:

Vanochtend hadden we het voorrecht dat we, toen de klok 7 uur sloeg, aan het ontbijt zaten. Na het ontbijt werd door onze stadsomroeper Corjan de taakverdeling rondgebazuind. Kinderwerk, bouwwerkzaamheden, huisbezoeken en buddygesprekken stonden wederom op de planning.

Het kinderwerk verliep succesvol. Volgens Ton hingen er zowat 20 kinderen aan zijn nek. De bekende sportieve activiteiten werden ondernomen en er werd een mooi knutselwerk gemaakt door de kinderen en deze werden aan het raam opgehangen. Hiernaast werden er twee huisbezoeken gedaan. Deze bezoeken worden gedaan bij verschillende gezinnen in de wijk. Er wordt met elkaar gesproken, ervaringen worden uitgewisseld en er wordt met elkaar gebeden. Ook buddygesprekken hebben weer plaatsgevonden. Een groep van 8 van onze mensen ging in gesprek met een groep Colombiaanse studenten.

De handjes mochten ook nog wapperen. Op het dak van het schoolgebouw zijn verouderde delen weg gesloopt, om vervangen te worden voor de nieuwe dakplaten.

’s Avonds was een avond met veel goede gesprekken. In de eetzaal, op de slaapkamers en op de gang. Over alles wat we hier meemaken, de verhalen van de mensen die we ontmoeten en natuurlijk over de groep 😉. Claudia nam vanuit de goedheid van haar hart een zak chips mee naar de eetzaal, waar een deel van de groep spelletjes heeft gespeeld. Toen was het alweer tijd om ons bed op te gaan zoeken. 

Ciao!

 

Zon en zondag 28 juli:

De dag begon met een prachtige zon aan een blauwe hemel. De afgelopen week is dat wel eens anders geweest, met af en toe een wolkje voor de zon. Het ontbijt bestond uit een bord yoghurt met fruit. Bijna als thuis, alleen was de yoghurt veel zoeter dan we gewend waren. Al met al was het een koninklijk ontbijt.

Zondag is de dag dat wij naar de kerk zijn gegaan. In de dienst werd gevraagd of Corjan wilde spreken. We mochten met z’n allen nadenken over het feit dat God ons geschapen heeft als de kroon van Zijn schepping, met de Schepper als Koning. Ook de keerzijde kwam aan bod: de mensheid heeft gefaald en dat heeft gevolgen gehad voor de wereld. Toch was er een boodschap van hoop. Als God terugkeert, zullen alle gelovige mensen elkaar de hand schudden. Colombianen en Nederlanders, rijke of arme mensen, ziek of gezond. De gelovigen zullen daar in één taal God verheerlijken.

De rest van de dag was een rustdag. Na een vorstelijk maal dat bestond uit wraps en kip hadden we een Bijbelstudie met een actueel thema: Wat als Jezus naast je stond? Wat zijn dan de keuzes die je maakt en komen onze woorden en daden overeen? Dit gaf stof tot nadenken en goede gesprekken, tot diep in de nacht.

Een lieve groet vanuit het zonnige Cartagena!

 

 

 

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.