Ebola in Oeganda vastgesteld

Geplaatst op 12 jun 2019 - 13:03

Gisteren werd in het Nederlandse nieuws bekend dat er een geval van ebola geconstateerd is in het uiterste Westen van projectland Oeganda. 

Aan de andere kant van de grens, in het oosten van Congo (D.R.C.), is de ziekte in augustus 2018 uitgebroken en het is tot nu toe niet gelukt om de uitbraak in te dammen. Dat komt door rebellengroepen die hulpverleners het werk onmogelijk maken en een wantrouwende reactie van de bevolking richting de hulpverleners. 

Zowel in Rwanda als in Oeganda zijn er uit voorzorg veel hulpverleners ingeënt, zijn de controles bij de grens aangescherpt en zijn de ziekenhuizen in de regio in gereedheid gebracht om snel te kunnen handelen en verdachte gevallen te isoleren. Oeganda en Rwanda zijn beter voorbereid op uitbraken van besmettelijke ziektes dan Congo en de organisatiegraad is hoger, waardoor monitoring betrouwbaarder is.

World Servants volgt de situatie goed en laat zich informeren door instanties als de WHO, ECDC, RIVM en het Ministry of Health van het betreffende land. Daarnaast krijgt World Servants via de lokale partnerorganisaties informatie van de lokale autoriteiten. Verder volgt World Servants het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken op. Dit is voor Oeganda en Rwanda dat er momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico's zijn om naar dit land te reizen.

Er is op dit moment geen reden om te twijfelen aan het doorgaan van de projecten in Oeganda of Rwanda. Er is nu één ebola-geval bekend in Oeganda en geen gevallen in Rwanda. De projectlocatie in Oeganda is ver van het grensgebied met Congo, waardoor de kans op contact met patiënten nihil is. Voor Rwanda is de projectlocatie dichter aan de grens met Congo, maar hier zijn de medische voorzieningen en voorzorgsmaatregelen ook getroffen. Er zijn geen gevallen van ebola bekend en is het ver weg van de regio waar de uitbraak heerst. 

Mocht het nodig zijn, dan zal World Servants extra maatregelen treffen en deze communiceren met de leiders en deelnemers. Mocht de situatie veranderen, dan heeft World Servants daar procedures voor en zullen betrokkenen daarover worden geïnformeerd. 

Zie ook

Ik maak me zorgen over Ebola. Hoe gaat World Servants hiermee om?

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.