EC117 | 20% hoger inkomen door cacaocentrum

Geplaatst op 13 aug 2017 - 19:14

Mooie verhalen uit Ecuador. De groep is in een tijdmachine gestapt en heeft gezien welk effect hun project over een jaar of twee zou kunnen hebben. En op dit moment zitten ze op de Grote Oceaan, walvissen spotten. En om het dierenpark compleet te maken: bij dit nieuwsbericht zit een video van de apen die ze in het wild tegenkwamen . Die móet je even zien (en vooral horen!).

Eindelijk weer een stabiele verbinding om een uitgebreider bericht met foto's te sturen. We zijn nu in Puerto Lopez om op zoek te gaan naar walvissen vanmiddag. De groep is superenthousiast, nu de walvissen nog.

Tijdmachine

Gisteren hebben Piedra de Plata bezocht in het onherbergzame gebied achter het nieuwe stuwmeer waar we vorige week hebben gezwommen. We hebben daar het cacaocentrum bezocht, waar in 2015 een World Servants groep aan heeft meegebouwd. Mooi om te zien hoe 'ons' gebouw er ook uit gaat zien als het af is. Dat gaan wij namelijk niet meemaken, maar daar zodadelijk meer over. De lokale bevolking was massaal aanwezig om ons welkom te heten. Zo'n beetje alle vertegenwoordigers van alle overheden die maar iets betekenen hielden een kort welkomstwoord. Was wel veel, maar toonde wel aan hoe dankbaar ze zijn.

Het inkomen van de bevolking is de afgelopen twee jaar met 20% gestegen doordat ze nu samen de cacao kunnen verkopen aan de opkopers. Mooi om te zien dat een World Servants project zo'n effect heeft!
Toevoeging redactie: kijk voor een indruk van wat de groep gezien heeft in het fotoboek van Piedra del Plata (kort na het project in 2015) en San Pedro del KM14 (cacaocentrum in bedrijf)

We hebben heerlijke Tango, ehhh Tonga (rijst met kip) op met heel veel vruchten. Daarnaast werden we overladen met manderijnen die nog steeds niet op zijn .

's Middags de tweede voetbalinterland, helaas weer verloren, maar niet zo dramatisch als de eerste keer.

De bouw  

De bouw vordert, het wordt nu echt een gebouw, na veel grondwerk, vlechtwerk, bekisting maken, beton maken staat de fundering inmiddels en ook al enkele kolommen. En als de kolommen er staan kun je metselen! Dat doen we dus ook sinds vrijdag. Metselen is zo makkelijk denken we allemaal, totdat we de eerste steen een beetje recht moeten zetten, boven en onder, recht langs het lijntje en het moet ook nog snel gebeuren anders is de specie uitgedroogd... Maandag en dinsdag gaan we verder metselen en nog een paar kolommen storten, woensdag is onze afsluitende dag. De bedoeling is dat de lokale bevolking het gaat afmaken en dat zal ongeveer in november klaar zijn. Dat ze dat kunnen hebben we in Pierda de Plata gezien!

Culturele avond

Vrijdagavond hebben we een avond met de Ecuadorianen gehad. Ruben heeft samen met zijn assistentes een heerlijke avond in elkaar gedraaid. Een competitie van een aantal groepen Nederlanders en Ecuadorianen door elkaar. We moesten pictionary (wat is een molen in het Spaans), een Ecuadoriaan moest tot 10 tellen in het Nederlands en nog een aantal van die moeilijke vragen. Als maaltijd hadden we een aantal pannekoeken gebakken (van 16.00 tot 23.00 uur....). Prachtig!

Walvissen

En nu dus de walvissen. Misschien vanavond (dat is morgenochtend in Nederland) nog een update!

Groet,

Theo

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.