GH119 | M&M's Gbangu-update

Geplaatst op 25 feb 2019 - 10:40

Hallo lieve thuisblijvers, vandaag weer een berichtje vanuit het warme Gbangu.

Vrijdag

Na een nacht met harde wind werden we gewekt met de geur van heerlijke pannenkoekjes en de klassieke rijstepap.
Daarna volgde de dagelijkse GMG-gesprekken.
Vrijdag hadden we de laatste werkdag voor de boeg voor het weekend. De luiken van de ramen moesten geverfd worden en er moest gemetseld worden. Tussen door nog een uitgebreide warme lunch-pauze. We aten cassave-frietjes met geit en gebakken banaan. Kortom, voor ons nu een normale lunch. Hierna nog een paar uurtjes knallen op de werkplaats en daarna een verfrissende halve-emmer-douche. En zoals vaker was het vrijdag weer voor een groepje de beurt om te helpen met koken. Na weer een rijst met groente maaltijd werden de berichten van thuis voorgelezen, wel 19 pagina’s!!!! :) Na heel wat berichten hadden we nog wat vrije tijd om bij te komen van deze dag onder een prachtige sterrenhemel.

Zaterdag

Na een nacht met een behoorlijke koude wind (deze keer kwam die niet van Hozan) hadden we zaterdag de krokodillen-farm op het programma staan. We vertrokken al om half negen met de bus. Na 3 uur lang gezongen en gerepeteerd te hebben voor ons kerkdienst-nummer waren we aangekomen bij de farm aan de grens van Burkina Faso. We kregen eerst uitleg over de farm en hoe we ons moesten gedragen bij de krokodillen. Aan de rand van het water lokte een locale begeleider een krokodil uit het water met een kip. Toen de krokodil in de goede positie lag mochten we een voor een op de foto. Toen alle foto’s waren gemaakt werd de kip (die nog leefde) aan de krokodil gevoerd. Daarna was het tijd voor de lunchpauze. We hadden pasteitjes meegenomen van “ thuis”.
Iedereen had nog 20 cedi (4 euro) gekregen om een drankje te kopen.
Na een rustige busreis kwamen we weer aan bij ons kampje. We hadden weer een verrukkelijke maaltijd en daarna werden er veel spelletjes gespeeld.

Zondag

Vanochtend voor het eerst een lekker ommeletje gegeten en ‘uitgeslapen’ (half 8). Tijdens het ontbijt verschenen al de eerste mensen in hun nette kleding. Na het ontbijt ging de rest zich ook omkleden en vertrokken we naar de kerk. Toen we aan kwamen hoorden we al muziek. Het was een klein gebouw (5*10m) met vooral veel kinderen en een paar vrouwen met mooie traditionele jurken. Wij begonnen de viering met ons liedje (if you’re happy and you know it) daarna kwam de voorganger binnen lopen. Wim vertelde ons het verhaal over de verloren zoon waar Gert-Jan dieper op in ging. Hij vertelde het verhaal uit de bijbel en linkte dat aan ons avontuur hier in Ghana. Na de dienst stond er pizza op het menu. Op het programma stond eigenlijk dansen maar omdat er een chief was overleden is dat verplaatst naar morgen. Uiteindelijk om 4 uur was het tijd voor de wedstrijd Nederland-Ghana. Dat ging ons wat minder goed af dan we dachten. Na een stoffige wedstrijd met als uitslag 2-12 voor de Ghanese. Waarvan één van de twee doelpunten door onze Ghanese keeper was gemaakt. Zowat het hele dorp keek toe. Na de wedstrijd kwam iedereen ons nog sportief een hand schudden.
Tijdens onze welverdiende maaltijd kon iedereen weer een beetje bijkomen van onze wedstrijd. In de avond werd er weer muziek gemaakt door Bobbie en Laura. Ook werd er natuurlijk een potje skipbo gespeeld. Iedereen was erg moe en we gingen op tijd naar bed.

Al met al hebben we genoten van ons heerlijke weekend en we gaan de komende dagen de laatste loodjes leggen aan onze school. We hebben er zin in!

Ps voor alle ouders: neem fruit mee naar Schiphol ;)

Veel liefs van M&M (Marijn&Marijn)

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.