GH123 | Het ontvangst in Sakpe

Geplaatst op 15 okt 2023 - 19:50

De bizarre ontmoeting met de chief en de kerk

Lieve lieve lezers vanuit Nederland,

Hier het tweede berichtje. Als ik alles van afgelopen dagen kan samenvatten in 1 woord is het: bizar. Ik zal wat uitleg geven.

We kwamen vrijdag aan het eind van de ochtend aan in Sakpe. Toen de bus aan kwam rijden, kwamen alle lokale kinderen al aanrennen. Ze zijn zo ontzettend nieuwsgierig. Iets later kwamen ze ons geweldig verwelkomen met de hele lokale bevolking. En wat was dat fantastisch. Zingen,dansen en trommelen. En iedereen in die vrolijke kleuren kleding. Ze zien er zo mooi uit! Dit was echt een super bijzondere verwelkoming. 

Hierna gingen we ons helemaal settelen in de 2 schoollokalen waar we slapen. Het is even allemaal wennen aan de omgeving hier. Naar de wc in een gat in de grond, vleermuisjes die rond vliegen in de slaapzalen en douchen onder een douche zak. Maar ik kan je 1 ding zeggen, en dat is dat je er zo aan went. Ook het weer is flink anders. Het is 35 graden en zo benauwd. Laten we zeggen dat je het moment dat je onder de douche vandaan komt alweer net zo bezweet bent als ervoor. 

Op dag 2 mochten we Sakpe gaan verkennen. Iedereen is zo gastvrij en bijna iedereen wil wel even een praatje maken of even zwaaien. De leefsituatie is echt niet te bedenken als je het vergelijkt met Nederland. Lemen hutjes, zonder stroom en zonder stromend water. Het water haal je namelijk uit de pomp. Ook mochten we op bezoek bij de chief. Een heel bijzonder moment dit. Hij heeft ons gezegend en hij is heel dankbaar dat we hier zijn. 

Ook hebben we zaterdag een prachtige, en ook lange, tocht mogen maken door de omgeving. Tot onze knieën in het water door de rijstvelden lopen en mogen genieten van de natuur. Na bijna 4 uur lopen kwamen we weer aan. Elke avond wordt er heerlijk voor ons gekookt door een kok hier, dus we konden zo aanschuiven.

Ondertussen is het zondag half 6 en over een half uur is het alweer donker. En terwijl ik dit typ komt de boer met de koeien even langs. De dagen zien er zo anders uit dan in Nederland. Je staat rond half 6/6 uur op en je ligt savonds rond 8/9 uur kapot in bed. 

Vandaag mochten we een kerkdienst bijwonen in Tamale. We zijn hier zo welkom geheten. Ze gingen hier zingen en dansen en wat een fijn sfeertje hing hier. Harco had de geweldige kans om te mogen preken voor de kerk. Het was een prachtige dienst. Daarna zijn we nog even de markt op gegaan in Tamale.

Nu terug en wel in Sakpe en lekker voetballen en touwspringen met de lokale kinderen.

Dit was hem voor deze keer!!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.