GH222 | Sleep over

Geplaatst op 14 aug 2022 - 14:09

Logeren bij de locals. Benieuwd hoe dat ging? Lees dan gauw verder!

Hoe langer we hier zijn, hoe meer we onszelf vertrouwd voelen om in gesprek te gaan met de locals. Of dat nu op de bouwplaats is of op een home visit, de gesprekken krijgen steeds meer diepgang. Waar diepgang is komt meer oprechtheid en tegelijkertijd meer gebrokenheid naar boven. Sommige van deze gesprekken raken ons diep! We voelen mee met de mensen die uitspreken geen hoop te hebben in dit leven. Na school eindigen de meeste jongens als boer omdat er geen geld is voor een studie. Dag in dag uit naar het land om wat eten te verbouwen. Dat is hoe hun toekomst eruit ziet. Wat willen we deze mensen graag helpen maar weten niet hoe. We voelen ons machteloos en hebben elkaar 's avonds echt nodig om hier nog eens over door te praten! Tegelijkertijd leren we steeds meer om dankbaar te zijn voor alle zegeningen die wij dagelijks ontvangen.

Vrijdagavond is een groot gedeelte van onze groep een nachtje bij locals gaan logeren. In groepjes van 3 werden we tijdens een heerlijke Afrikaanse regenbui, bepakt met een tas cadeautjes, een pannenkoeken recept, een matras en een muskietententje gedropt bij de huizen van gezinnen in Saboba. Dat was toch wel een beetje spannend :) Iedereen werd hartelijk ontvangen en waar de ene groep bij aankomst (rond half 9) de slaapkamer werd gewezen en de deur werd dichtgetrokken, waren andere groepjes tot 11 uur 's avonds pannenkoeken aan het bakken. De gezinnen die uitgezocht waren door de plaatselijke pastoor waren de iets beter bedeelden van Sabobo. Voor het complete plaatje erg waardevol om ook deze ontmoeting mee te maken. Ontbijt met Hollandse pannenkoeken hadden de mensen hier nog nooit meegemaakt en midden in de keuken op een houtskool gestookte koof de pan verwarmen hadden wij dan weer geen ervaring mee. Leuk om zo een mix van culturen samen te brengen. Rond 9 uur 's ochtends was iedereen weer 'thuis' met een leuke en leerzame ervaring erbij. Eind van de ochtend gaf Thiemen een bijbelstudie over verschillende levenslessen uit het oude testament die wij vandaag de dag nog steeds toe kunnen passen. We leerden over een uitbundige en vrijgevig God, maar ook een God die de armen altijd voorop stelt, iets wat wij dus ook moeten/mogen doen. De bijbelstudie werd afgesloten met een dankzegging dat we mogen weten Gods geliefde zoon/dochter te zijn. De rest van de dag hadden we geen activiteiten op de planning, dus lekker schrijven, volleyballen, chillen of spelletjes spelen. De telefoons worden hier nog niet gemist! 

Door de regen hebben we al bijna 24 uur geen stroom waardoor de ventilatoren het ook niet doen. Tijdens het eten lopen de straaltjes zweet zo ongeveer uit elke porie ons lichaam uit. Gelukkig is het weer zaterdag dus eten we friet wat een hele hoop goedmaakt! Aan het einde van de avond gaat dan toch de stroom er weer op en hebben we gelukkig weer wat verkoeling om te gaan slapen. 

Groetjes uit het warme Saboba! 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.