GH223 | Drinken uit een kokosnoot on the beach

Geplaatst op 18 aug 2023 - 20:22

Gisteren was onze laatste hele dag in Ghana. Vanaf het vliegveld in Accra vertellen we jullie graag over deze dag vol geschiedenis en ontspanning.

Na ontbeten te hebben, begon onze reis richting Fort Good Hope. Slingerend en hobbelend met de bus door de krottenwijken van Accra komen we na 1,5 uur op de plek van bestemming. De hele sterke visgeur bij het uitstappen van de bus is voor de één heerlijk en voor de ander wat minder.

In 2 groepen worden we rondgeleid door het Fort. Met een groep van 15 staan we in een kleine keldergrot, waar 100 mannen opgesloten zaten tot het moment dat ze verhandeld werden. Door de kleine luchtkoker kwam een klein straaltje licht en werd het eten naar beneden gelaten. Alleen de sterksten overleefden. De 40 a 50 vrouwen hadden iets meer ruimte en lucht waar ze opgesloten zaten, maar ook hier overleefden alleen de sterksten het. Voordat de slaven verhandeld werden, kregen ze een bad. Daarna kregen ze een blinddoek op en werden ze door een smalle poort op het schip gezet om naar een nabijgelegen fort verplaatst te worden (Elmina Castle). Van hieruit gingen ze volledig gedesoriënteerd als sardientjes op een boot naar hun nieuwe bestemming, Europa of Amerika. Een indrukwekkende geschiedenis. Ook bijzonder is dat het fort met een banklening onlangs gewit is om het “aantrekkelijker” te maken voor toeristen.

Het uitzicht op de vele vissersboten, de vele mensen die de vis naar de dichtbijgelegen markt brengen en alle vuurtjes die her en der gestookt worden om de vis te roken, zijn bijzonder om te zien naast alle rotzooi die op het strand ligt.

Via de krottenwijk vertrekken we naar een dichtbijgelegen Ghanees resort. 200 cedis voor gebruik van het strand inclusief lunch vinden we te duur, daarom door naar de volgende. En die vinden we! Een bijna leeg zandstrand waar we heerlijk in de zee kunnen, wat luieren en kokosmelk drinken uit een kokosnoot.

Aan het eind van de middag weer terug naar ons christian conference centre waar we een heerlijke maaltijd krijgen… kip en … yam (patatjes) met een koolsalade.

’s Avonds sluiten we de gmg-groepjes af met een terugblik op ons mooie project. Niet iedereen ging de nacht rustig in maar uiteindelijk sliep een ieder de laatste nacht in ons Ghanese hotel.

P.S.: Klein geitje, lamlendig-geit en natte-geit passen nog niet bij onze bagage in de bus…

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.