GH223 I Vanmorgen vloog die nog

Geplaatst op 4 aug 2023 - 11:55

Gister hadden we nog een vrij relaxte dag, maar vandaag begon het echte werk. Een hele dag op de bouw en het kinderwerk ging van start.

Vanmorgen ging onze wekker om 6.00 uur. Iedereen had tijd om zich klaar te maken en daarna was er ontbijt. Het ontbijt bestond zoals gewoonlijk uit witbrood, maar vanochtend hadden we ook een roze papje erbij. Dit smaakte zoet en deed ons denken aan warme yogidrink. Tijdens de mededelingen aan tafel werden voor het eerst de gouden troffel en de botte beitel geïntroduceerd. De gouden troffel ging naar Guus. Hij was ook een beetje voor Ruben Padberg, want zij zijn gisteren de hele dag druk geweest om alle klamboes apart op te hangen. De botte beitel is ludiek bedoeld en deze ging vanochtend naar Zeb. Hij had kritiek geuit dat één van de meiden niks deed terwijl hij stond te kletsen met Ruben Steenbergen.

Na het eten was het tijd voor goedemorgengroepjes. Vandaag was dit extra bijzonder, want de groetjes waren overgekomen uit Nederland. Iedereen mocht zijn eigen groetjes lezen. Het deed ons goed om te horen van het thuisfront en we zien uit naar de volgende keer!

Daarna was het tijd voor onze eerste volledige bouwdag. We begonnen weer met beton maken voor de vloer. Met de middag was dit klaar. We kregen vandaag voor het eerst warm eten tussen de middag. We aten yam (lees: droge aardappel) met een sausje. Het was fijn om warm te eten aangezien we veel calorietjes verbranden tijden het bouwen. Na de lunch was het tijd voor het leggen van de eerste steen. Joachim had de eer om de eerste steen te leggen als bouwleider. We hebben allemaal leren metselen op de Ghanese manier. Na de middag kwam de zon door en dit was voor ons toch wel heel warm. Er zijn vandaag heel wat liters water uit gezweet.

Om 3 uur zijn Annaïs, Mirelle en Anouk begonnen met de eerste keer kinderwerk. Dit werd gehouden onder de grote boom in het midden van het dorp. Ze zijn begonnen met een liedje, zodat zij de aandacht kregen. Aan het begin waren er zo’n 80 kinderen. Tijdens het bidden deden de kinderen in plaats van handen vouwen de handen voor hun ogen. Daarna is het thema uitgelegd ‘We are loved’. Aan de hand van het thema mochten de kinderen een werkje maken. Dit was een kleurplaat met allemaal hartjes. Daarna zijn er verschillende spelletjes gedaan. Zo is er bijvoorbeeld gevoetbald en gingen we springtouwen & overgooien met een bal. Tijdens de spelletjes kwamen er steeds meer kinderen bij, uit alle maïsgangen zag je donkere kopjes om de hoek komen die allemaal enthousiast meededen. Om 5 uur was het programma afgelopen en de belofte is meegegeven aan de kinderen dat er de volgende dag weer een kinderwerkprogramma is.

Aan het eind van de middag zijn er een paar kippen geslacht onder de boom waar een aantal jongeren van ons staal aan het vlechten waren. We hebben de kipjes vanochtend nog zien vliegen en vanavond lagen ze op ons bordje. Na een lange dag werken onder de hete zon, stond er weer een lekker bordje macaroni voor ons klaar. Vanavond zullen er een aantal vrouwen komen die stoffen hebben ingekocht en voor ons daar kleding van willen maken. We zijn erg benieuwd wat we hier van kunnen verwachten. Daarnaast zullen ze bij de vrouwen hair extensions aanbrengen. Vanmorgen hebben Joke en Jan samen met Stephen de opties voor de uitjes doorgesproken. Hier zijn een aantal leuke activiteiten uitgekomen. Wat deze zullen zijn, zullen jullie later lezen in het verslag.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.