GH318 | Groeten terug uit Namasim

Geplaatst op 7 aug 2018 - 09:59

Ga er maar even voor zitten. In de afgelopen dagen hebben meerdere deelnemers een stukje geschreven....

Beste ouders, partners en andere volgers. Een tweede rondje groeten vanuit Namasim.

Hallo lieve mensjes, daar ben ik weer met een update. Vandaag is het huis bijna af, we hebben de afgelopen week niet veel kunnen doen aan het huis maar het dak gaat er vandaag op door de bouwvakkers. We hebben veel rust gehad deze week, vanwege dat er veel was wat wij niet konden doen, maar dat was niet heel erg. Morgenochtend gaan we het helemaal opruimen en versieren voor de overdracht. Morgen is ook nog het kinderfeest en dan zit het er op. Dinsdag vertrekken we vroeg naar het Mole-Game Park en mogen we de toerist nog uithangen voor de rest van de week. Ik heb wel weer zin om weg te gaan. Om andere dingen van dit prachtige land te mogen zien! Als ik thuis kom heb ik heel veel zin in het eten! Ik verlang nu al naar gewone vla, koekjes, niet te bruin brood, cornflakes, heel veel chocola en een normale thee uit een fris schoon kopje! Voor de rest geniet ik hier nog voluit en vooral kijk ik uit naar de komende week! Ik mis jullie heel erg, tot over een weekje!! Hou van jullie Xx Myrr

Hee lieve mensen daar in Nederland, hier weer een berichtje vanuit Namasim.
Het is nu zondag 5 augustus, 12:23. We hebben deze week helaas niet veel kunnen bouwen. Hoe gaat het daar? Is de operatie van opa goed verlopen? Hoop dat jullie in ieder geval de mensen die een brief voor mij hebben gemaakt, (sowieso Nienke) hebben laten weten dat alles goed gaat. Deze mensen ben ik namelijk echt heel dankbaar! Zonder al die leuke brieven, kaartjes en tekeningen was het nog zwaarder geweest. Ik schrijf alles wat ik hier doe op, dus dat krijgen jullie allemaal te lezen. Ik geniet hier echt, maar heb ook echt zin om terug te gaan. Mis iedereen heel erg! Maar we hebben nog 6 dagen, dus komt goed! Ik verlang het misschien nog wel het meeste naar lekker eten. Dus hier komt een lijstje: FRUIT & VERSE GROENTE, kwark, vlaflip, gehaktbal, KAAS & HAGELSLAG, glas ranja (framboos), wraps (eigenlijk gewoon eten gemaakt door Patrick) & tot slot BRUIN brood.
Heel veel liefs, kusjes & knuffels van Romy

Hey ouders en Mieke,
Ik wil jullie even laten weten dat het goed met me gaat. Ik ben een paar dagen ziek geweest maar nu gaat het weer goed. Ik ben weer sinds lange tijd goed aan het eten. De woningen zijn bijna af, maandag word het afgerond. Gister een super leuke dag gehad; we zijn naar de krokodillenvijver gegaan (ik heb een foto met een krokodil), bezoekje aan een oud slavenkamp gemaakt en gewandeld in rotsen. Ik wil wel echt supergraag naar huis. Ik mis al het lekkere eten hier (het is echt niet lekker hier) dus zorg ervoor dat er fruit, frikandellen en chocolade in huis is als ik terug ben!!  Ik vind het trouwens niet leuk dat jullie geen groetjes hebben terug gestuurd… Maargoed. Dinsdag vertrekken we hier en dan gaan we onderweg nog wat dingen doen. Tot zaterdag!! P.S: Mieke, ik heb hier tot nu toe ongeveer 95 procent vegetarisch gegeten, be proud! Xx Janneke

Heyy iedereen!
Hoe is het met jullie? Hier alles goed! Heel erg bedankt voor de leuke en lieve berichtjes!
We zijn bijna klaar met het gebouw en zitten nu met z’n allen ballonnen op te blazen, waarmee we het gebouw voor de overdraging gaan versieren. Gisteren hebben we een uitstapje gemaakt. We zijn eerst naar een krokodillenvijver geweest En daarna zijn we naar een slavenkamp en een mooi natuurgebied geweest. Ook ben ik met een groepje op huisbezoek geweest bij de chief. Dat was erg leuk en leerzaam! Morgen is onze laatste volle dag hier. Van de ene kant jammer, maar ik kijk er stiekem ook wel heeeel erg naar uit om weer thuis te zijn! ;P  Ook kijk ik uit naar het lekkere eten thuis.. Want langzamerhand ben ik in rijst met tomatensaus ook wel uitgegeten, haha! Ik verlang nu al naar vers fruit en groente, frikandellen, knakworstjes en normaal bruin brood! Ik denk dat ik thuis nu wel veel meer zal gaan waarderen, ondanks dat na eigen ervaring,  het ook heel goed te doen is met heel veel minder. Ik heb heel veel zin in de komende dagen en in de leuke dingen die we nog gaan doen! Tot snel iedereen!
Dikke kus en knuffel Jolin

Hoi mam pap en de rest,
Het is vandaag zondag 5 augustus en we zijn vanochtend naar de kerk geweest. Gisteren zijn we naar het noorden van Ghana geweest en hebben we de krokodillenvijver en een oud slavenkamp gezien. We hebben ook nog een wandeling door de rotsen gemaakt en ’s avonds zijn we op huisbezoek geweest in het dorp. Het was een lange dag maar wel een hele leuke dag. Verder hebben we deze week niet heel veel kunnen bouwen, o.a. door de regen, maar het huis is al wel bijna af. Zoals jullie in mijn vorige bericht hebben kunnen lezen kwam alles er iets te soepel uit, dat heb ik gelukkig nu niet meer. Op dit moment gaat het dus weer heel goed met me. Ik vond het trouwens heel leuk om iedereens berichtjes te lezen. Kunnen jullie iedereen bedanken voor hun leuke en lieve berichtjes en doe iedereen de groetjes. En jij natuurlijk ook bedankt RJ voor je bemoedigende bericht ;). Ik mis jullie allemaal wel, maar dinsdag vertrekken we al weer uit Namasim en gaan we nog een paar tussenstops maken dus zo lang duurt het niet meer. Ooh en mam als ik thuis ben kunnen we wel even samen boodschappen doen toch? ;) Tot zaterdag hoop ik dan maar!
Groetjes Lies (Anneliza)

Hoii iedereen,
Het is op dit moment zondag 5 augustus, vandaag zijn we naar een kerk geweest. Het was interessant om te zien hoe hier een dienst gaat. Gisteren zijn we naar een krokodillenvijver geweest. Ik ben ook op de foto geweest met een krokodil. Ook zijn we naar een oud slaven kamp geweest. Het was heel erg interessant en ook best gek, want je liep gewoon op grond waar vroeger veel mensen zijn gestorven. We hebben daarna nog  gewandeld door de rotsen. In de avond ben ik nog op huisbezoek geweest bij een Ghanese familie. We hebben die dag veel gedaan, maar het was wel echt heel leuk. Ik wil met alle plezier zaterdag even boodschappen op jullie kosten doen, met m’n eigen lijstje. Het warme eten is hier een beetje het zelfde. Veel rijst/spaghetti met een soort RODE SAUS. Dus m’n liefde voor rode saus (die ik nooit heb gehad) is erg gezakt. Het gaat gewoon goed met mijn. Doe de groetjes aan iedereen en dan zie ik jullie over een week, als het goed is ;).
Groetjes smaus (Maura)

hee lieve familie,
het is vandaag 5 augustus. Ik voelde me vandaag niet zo lekker en ben daarom vanochtend ook niet mee geweest naar de kerk, maar voel me nu al wel weer wat beter een hoop dat ik me morgen weer helemaal goed voel, Omdat morgen de laatste dag is in Namasim. Vind het aan de ene kant wel jammer dat we weg gaan want heb moeite met afscheid nemen van de kinderen maar aan de andere kant heb ik het ook wel gezien hier en wil graag wat meer zien van Ghana. We vertrekken dinsdag  ochtend en gaan dan onderweg naar het molegamepark. Ik heb daar echt veel zin in. Trouwens ik vond het echt heel leuk  om van jullie de groetjes te lezen en op dat moment besefte ik hoeveel mensen om mij geven en aan mij denken en dat vond ik super leuk en lief. We zijn gisteren zaterdag 4 augustus naar een krokodillenvijver geweest. Dat was echt bijzonder, ben zelfs met een krokodil op de foto geweest. We zijn daarna naar een oud slavenkamp geweest dat was wel indrukwekkend om te zien. We hebben ook nog tussen de rotsen gewandeld, dat was niet zo prettig voor mijn knie en ben daarom ook niet zo hoog geklommen. Verder heb ik deze week niet veel gebouwd. Ik mis jullie allemaal wel  heel erg en vooral ook het eten in Nederland. Want  we eten bijna elke dag  kip met rijst of pasta met vieze saus. Nog maar 1 week, die waarschijnlijk wel heel erg leuk wordt, en dan zie ik jullie weer kijk nu al uit naar zaterdag. (btw haal alvast wel lekkere dingen in huis)  groetjes aan iedereen hoop dat het kuikentje is geboren is.
Dikke kus en knuffel van Jette uit Ghana

Dag iedereen,
Hier even een berichtje vanuit Namasim. Het gaat nog steeds prima, al ben ik gisteren gevloerd door een beetje migraine. Het bouwen zit er bijna op en we gaan nog een paar daagjes leuke dingen tegemoet. Vooral het Mole Game park heb ik erg veel zin in. Ik denk wel dat het zwembad compleet bruin zal kleuren op het moment dat wij erin springen. Gisteren hebben we een slavenkamp bezocht en ben ik op de foto gegaan met een krokodil. (Ja, een echte.) Ondertussen zie ik wel enorm uit naar Nederlands eten. Ik heb niet veel eisen, maar pap en mam: een broodje kroket als ik thuis kom a.u.b.! Alles hier heeft veel indruk gemaakt en ik zal het niet snel vergeten. Vooral de ontberingen niet. De verhalen zullen thuis wel volgen, want mie duch wat heb ik veel te vertellen. Dan nog even de groetjes aan het hele gezin (inclusief Boris), beide opa’s en oma’s, de rest van de familie en alle vrienden.
Dikke knuffel Suus

Hey iedereen!
Alles gaat goed hier in Namasim. Ondanks de regen is het lekker opgeschoten met de bouw, en beginnen de vele bakstenen die we samen versleept hebben aardig op een huis te lijken. Gisteren gingen we een dagje naar het Noorden, waarbij we gelukkig ook de hele dag mooi weer hadden. We hebben krokodillen gezien, een rondleiding door een voormalig slavenkamp gehad en rondgewandeld tussen (en op) de bijzondere rotsformaties van Tongo Hills. Al met al was het een mooie dag met een afwisselend programma. De laatste dagen vliegen voorbij, dinsdag vertrekken we al. Het was hier prachtig, maar ik heb ook veel zin in deze laatste week vol activiteiten. Verder verheug ik me ook wel weer op ons zaterdagse broodje kroket :).  De groetjes aan iedereen thuis, en tot volgende week.
Knuffel, Lonneke

Hey allemaal,
Hier even voor de laatste keer een bericht vanuit Namasim. De bouw is bijna afgerond en morgen is de officiële overdracht. Afgelopen week was enorm gaaf. Overigens heb ik wel een dag ziek op bed gelegen, maar daar ben ik inmiddels wel weer over heen. We hebben afgelopen week veel gebouwd en gister zijn we een dagje weg geweest. We hebben een ‘slavenverzamelplaats’ bezocht en ik ben op de foto geweest met een echte krokodil. Dinsdag vertrekken we richting het Mole Game Park om vervolgens weer richting Accra te gaan. Al met al is het hier enorm indrukwekkend en zie ik toch wel weer uit naar Nederlands eten. Oja, pap en mam, ik had toch wel gehoopt dat jullie de groeten terug zouden doen…. Maar dat kunnen wel weer goed maken door met mij boodschappen te gaan doen nadat ik weer in Nederland ben.
Groetjes Elisa

Hallo Patrick, Gerjan , Esther, Nick en Maxime,
Alweer een week voorbij. Wat gaat het vlug en toch komt ook het verlangen naar huis. Het was een goede week met wel veel zieke mensen…. Dat was minder. Maar zo langzamerhand knapt iedereen op en is het weer meer genieten.
Gisteren nog verder in het noorden geweest waar we verschillende dingen hebben bezocht. Was erg gaaf.
Nu de laatste dingen hier afronden en dan de toerist uithangen. Ook daar heb ik veel zin in.
Tot gauw. Anja

Lieve iedereen,
De tweede week is al weer voorbij en snel ook. Deze week heb ik helaas niet erg veel kunnen doen, omdat het opknappen nog niet zo snel wil lukken hier. Telkens als je denkt dat je weer beter bent en je die dag weer hard aan het werk gaat, kom je de volgende dag je bed niet meer uit. Toch heb ik ondanks ziekte en een laag energielevel wel genoten van deze week. Vooral van maandag en zaterdag. Maandag had ik namelijk kinderwerk. Het is zo mooi om te zien dat kinderen al blij kunnen zijn met één enkele stift. Ik vond het best spannend om voor zo’n grote groep in het Engels een Bijbelverhaal te vertellen. Dit ging gelukkig heel goed. Zaterdag hebben we een uitstapje gemaakt. Het was heerlijk om even een dag weg te zijn van hier. Ik heb zelfs een krokodil geaaid haha. Ik hoop dat deze week snel voorbij gaat, want ik mis jullie zo ontzettend (en het Nederlandse eten, ik heb namelijk al dagen bijna geen avondeten naar binnen kunnen krijgen). Gelukkig staan ons deze week veel leuke dingen te wachten. Ik zie jullie snel.
Liefs Wies

Hey allemaal!
Dankjewel voor alle lieve berichtjes.
We zijn klaar met bouwen, morgen alleen nog ff opruimen en het gebouw versieren. Deze 2 weken zijn best snel gegaan en het was super leuk, maar ik mis jullie allemaal nu wel een beetje. Ook mis ik het lekkere eten in Nederland want zo langzamerhand ben ik de rijst met die vieze tomatensaus wel een beetje zat haha. Ik verlang nu heel erg naar frikandel speciaal, fruit, groente en gewoon bruin brood. (Pap, mam en thirs ik wil als ik terug ben wel ff naar de appie haha)
We hebben zaterdag een uitstapje gemaakt naar een krokodillenvijver en we mochten ze zelfs aan raken. Ook zijn we naar een slavenkamp en een heel mooi natuurgebied geweest.
Ik kijk er heel erg naar uit om jullie allemaal weer te zien en alle verhalen te vertellen! Voor iedereen die op vakantie is, nog een hele fijn vakantie en tot snel!
Dikke kus en knuffel Yael

Hey Pap, mam, Charlot, Opa en Oma, Splash en de rest van de familie en vrienden.
De tijd hier is voorbijgevlogen en ik heb het heel erg naar m’n zin gehad! Vandaag 05-08 is het dak van de woning erop gegaan maar wij zijn vooral bezig geweest met het Football For Water project. Ik heb me de laatste tijd helemaal niet ziek gevoeld, alleen de vermoeidheid begint een beetje (heel erg) toe te slaan. Ik wil wel graag weer naar huis maar er staat nog een leuke toeristische week op ons te wachten. En ik hoop ook voor jullie in het patattenland. Fijn dat mijn cadeau binnen is gekomen! Is jou cadeau (auto) al binnen gekomen, pap? Qua eten wil ik zelf wel samen naar de Appie. Maar van appelmoes met een glas melk kan ik op dit moment al heel blij worden! Ik ga nu maar weer eens stoppen. Heel veel plezier in Belgie en ik heb misschien wel een heel onverwacht cadeau voor jullie!
Groetjes uit Ghana!  

Lieve Yorrick, papa, mama, Thomas, Jochem, Gideon en alle anderen,
Er zijn inmiddels al twee weken voorbij, eigenlijk is het heel snel gegaan, maar het duurt toch ook wel lang voor we weer naar huis gaan. Ik voel me steeds meer thuis hier in Afrika en ik heb geen heimwee meer gehad. Gelukkig ben ik ook weer helemaal beter, maar het virus is nog steeds niet helemaal over binnen de groep. Zaterdag zijn we lekker een dag weggeweest, eindelijk even er tussen uit! Maandag is de overdracht van het gebouw en het kinderfeest en dan vertrekken we hier dinsdag al om de rest van de week de toerist te mogen uithangen. Misschien koop ik toch geen djembé, maar een Afrikaanse jurk en wat souvenirtjes voor jullie. Ik mis vooral het eten in Nederland, verse groentes en fruit, de rest kan ik allemaal wel aan wennen. Thuis eet ik de eerste tijd absoluut geen rijst, pasta of enig soort rode saus. Ik denk dat deze week heel snel zal gaan en dan zie ik jullie allemaal zaterdag weer. Zijn jullie al op vakantie? Yorrick, ik hou van jou! Ook heel veel van jullie papa, mama en broers! Groetjes Marieke

Lieve familie,
De afgelopen week is voorbij gevlogen. Ik kan hier erg genieten. Het is raar hoe snel dingen wennen; kakkerlakken wegjagen uit de ‘wc’, gesprekken over hoe het gaat met iedereens diarree, de enthousiaste jongen die ’s ochtends erg vroeg aan het drummen is voor twee uur lang. Ik mis echt een aantal dingen in Nederland, jullie natuurlijk een klein beetje. Maar ik verlang het meeste naar gezond voedsel, na rauwe groenten, peer, watermeloen en nog veel meer. Ik hoop dat jullie een heerlijke vakantie hebben! Ik ben erg benieuwd hoe het met Carmen gaat en haar reis naar Israël, hoe Evi het heeft gehad met de andere rottweilers, natuurlijk ook Elize en mijn lieftallige papa en mama.  Ik heb erg veel zin om jullie weer te zien en jullie te vertellen over mijn avonturen in Ghana.
Liefs Lianne

Edelgestrenge volgers,
Het einde nadert hier in Namasim, voor ons dan. Het is ook goed, door ziekte, regen, en leeftijd is de groep al hard aan het denken over typische dingen van thuis. Ik geniet hier nog genoeg. Fantastische natuur, mooie Ghanezen en zojuist de voetbalwedstrijd strijdbaar met 5-4 verloren. Gek om volgende week al aan het corso te denken, een wereld van verschil. Ik wens Annely en Ivan en familie een hele fijne vakantie toe, geniet ervan! Ik heb trouwens ook echt zin in lekkere dingen, misschien kan daar in het thuiskomweekend rekening mee worden gehouden ;) Goed, de laatste uitstapjes waren echt vet en ik zal blij zijn dit in levende lijve aan jullie te kunnen vertellen. Wil trouwens iemand me ophalen vanaf het station? Daar worden we afgezet en ook al is de tas minder zwaar, ik hoop nog wat souvenirs te versieren in de hoofdstad.
Gezondheid en vrede voor u allen, Gerben

Hey lieve pap, mam, Romy, opa, oma, familie en vrienden
Hoe is het met jullie? Genieten jullie van je vakantie? Hier is alles goed. Ik geniet ontzettend en de mensen hier zijn allemaal super aardig. De tweede week zit erop en het einde komt dichterbij. Ik heb erg genoten van deze week. Het was opzich wel een rustige week, wat ook wel nodig was, omdat veel van ons ziek waren. We hadden de rust dus soms wel echt nodig. Toch hebben we wel leuke dingen mogen doen en ik wil jullie die graag vertellen als ik weer terug ben in Nederland. Morgen is de overdracht van het gebouw en hebben we het kinderfeest. Dan zit het er op en vertrekken we met de bus weer naar het zuiden van Ghana. We gaan daar dan lekker toeristje uithangen :) Super leuk vond ik het trouwens om de groetjes die jullie hebben gedaan te lezen. Dankjewel dat jullie wat hebben achtergelaten <3. Zoals veel mensen al in hun groetjes hebben gezegd, wil ik alsnog  graag even vertellen wat ik mis uit Nederland. Ik mis bijvoorbeeld een schoon bed, een wc waar je gewoon lekker op kan zitten. Maar ik mis ook Nederlands eten. Het eten is hier verder wel goed alleen niet wat je echt gewend bent. Geef mij bijvoorbeeld maar gewoon bitterballen zaterdagavond!!! :) Zoals jullie kunnen lezen, heb ik het hier erg naar mijn zin en ben ik ook dankbaar dat ik hier mag zijn. Toch ben ik wel blij als ik weer terug in Nederland ben, zodat ik jullie ook weer kan zien. Ik hou van jullie!!
Groetjes Marith
Ps. Mam, ben je blij met je nieuwe auto? :) Als ik weer terug in Nederland terug ben, zou ik er graag een keertje in rijden met je!!

Dag mensen,
Het lijkt erop dat alles langer duurt, maar toch ook dat alles veel sneller gaat. Ik wil al wel een week echt naar huis. Dat duurt ook nog bijna een week. Gelukkig is de komende week een rustige, toeristische week. Vorige week hebben we heel veel gebouwd en vooral hard gewerkt. Het uitstapje naar de krokodillen e.d. van Zaterdag deed me dan ook erg goed. Nu is het maandag en heb ik alles al ingepakt. Morgen gaan we hier vroeg vertrekken en daar heb ik veel zin in. Hopelijk gaat de tijd nu super snel en ben ik zo snel mogelijk bij jullie terug. Hint: ik mis vooral het lekkere eten, de wc, de douche en mijn bed. Tot zaterdag!
Groetjes, Niels.

 

Beste ouders en andere volgers,
Niet iedereen had meer de puf om te schrijven, maar velen toch wel. We hebben toch wel een goede, maar ook bewogen tijd gehad hier in Namasim.
Bewogen omdat bij toerbeurt iedereen wel meer of minder ziek is geweest. Contact met Nederland gaf ons de zekerheid dat we het met de hygiëne-maatregelen goed deden, en dat een virusje waarschijnlijk de oorzaak is/was. Iedereen heeft last van diarree en/of buikklachten gehad, maar het lijkt er opdat met het eind in zicht, iedereen weer in goed doen begint te komen. Het was goed, omdat er veel zorg voor elkaar was en de sfeer goed bleef. Het bleef gezellig en wie kon werkte hard.
Afgelopen zaterdag een toeristische dag gehad, met een bezoek aan een slavenkamp, krokodillenvijver en mooie rotsformaties in de Tongo Hills.
Gisteren de interland gespeeld tegen het Ghanese elftal van Namasim. Met 5-4 verloren. Een knappe prestatie, want de tegenpartij was een goed ingespeeld en kwalitatief goed team. Ons team werd versterkt door een paar bouwlieden en 2 mensen van de kerk waar we ’s ochtends geweest waren. Leuk om zo samen en met elkaar te spelen.
Maandag was de overdracht van het gebouw – officiële start 13.00 uur Ghanese tijd. Om 14.00 uur waren de eerste genodigden er, en toen gooide een behoorlijke regen/zandstorm roet in het eten…..
Dinsdagochtend vroeg gaan we richting het Mole-game park, waar we ’s middags een safari hopen te maken bovenop jeeps. Verder kan er gezwommen worden en overnachten we daar.
Woensdagochtend gaan we daarna door naar Accra. Donderdag gaan we waarschijnlijk naar Fort Good Hope, een Nederlands (slaven)handels-fort en hopen we te zwemmen in de Atlantische Oceaan. Vrijdag gaan we Life-line bezoeken – een plek waar meisjes worden opgevangen die in allerlei vormen van misbruik zijn terecht gekomen. Na een bezoek aan de toeristenmarkt gaan we naar het vliegveld om net voor 20.00 uur richting Istanbul te vertrekken.
We worden dus met de bus opgehaald in Düsseldorf, en hopen rond de middag in Nijverdal aan te komen. Niet op de markt, (er is nl. de zaterdagmarkt) maar bij het station van Nijverdal. Ieder wel bekend.
Groeten namens iedereen hier,
Gerlof

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.