GH417 | Op z'n zondags

Geplaatst op 8 aug 2017 - 16:41

Ze maken wat mee, die Zwollenaren. Nog maar een paar dagen sinds het laatste berichtje en toch alweer heel wat ervaringen rijker. Esther en Marit zetten een aantal van die ervaringen op een rijtje. 

We hebben weer veel gedaan de afgelopen dagen. Zaterdag kregen we uitgebreide uitleg over het leven in de compound, we hebben gezien hoe ze vuur maken, we hebben pinda's geoost en gedanst met de lokale bevolking. Alles gaat op z'n Afrikaans, het duurt altijd langer dan gepland en je weet eigenlijk nooit wat er gaat gebeuren. Zaterdagmiddag hebben we nog gebouwd aan de school. Zondagochtend was het tijd voor de kerkdienst. Iedereen had zijn zondagse kleren aan, sommigen een beetje verkreukeld maar stijlvol. De dienst was een hele belevenis. Er waren microfoons aanwezig die veel te hard stonden, waardoor het zingen erg hard was. Ze zingen wel met veel enthousiasme en passie voor God. We werden ook onvoorbereid uitgenodigd om twee liederen te zingen, maar wat onstond was prachtig, onder muzikale begeleiding van Ruben op de piano en Luuk op de drum. Ook was er een naamdag van een van de kinderen, Ester mocht een gebed uitspreken voor het kind. De dienst duurde niet erg lang, na anderhalf uur stonden we weer buiten.                        

Zondagmiddagmiddag gebeurden er ook weer een hoop onverwachte dingen. We wilden de finale gaan kijken van de Nederlandse vrouwen in het dorp, maar ze konden dat programma niet vinden, dus uiteindelijk hebben we gewoon een mooie wandeling door het dorp gemaakt. Toen we terugkwamen was de directeur van AG Care, de partnerorganisatie van World Servants, op bezoek om te kijken hoe het ging. Als hoogtepunt van de dag kwamen de naaisters en kregen we allemaal een Afrikaanse jurk of overhemd aangemeten. Maandag hebben we enorm hard gewerkt op de bouw en mooie progresssie gemaakt. Als we zo door kunnen gaan kunnen we zelfs het dak op de school krijgen. Vanochtend hebben we het lokale ziekenhuis en de lokale markt bezocht. Het kinderwerk loopt erg goed, er is een superleuke sfeer in de groep, we zingen veel en hebben veel contacten met de lokale mensen hier. De groetjes van vrienden en familieleden uit Nederland worden erg gewaardeerd in onze groep!

Groetjes namens de groep, Esther en Marit
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.