GH418 | Be Flexible: buiten douchen, buikschuiven en water opvangen!

Geplaatst op 15 aug 2018 - 08:59

De groep heeft een update gestuurd van de afgelopen dagen en ze hebben weer veel beleefd: een voetbal thriller met een uitslag die er niet om liegt, zoveel regen dat er niet gebouwd kan worden en een start met het Life Skills programma met de lokale jongeren.

Ontzettend bedankt voor alle groetjes die we mochten krijgen! We waarderen het enorm! (Binnenkort gaan we ze weer 'ophalen', dus stuur gerust nog een berichtje ;-)). 

Dan nu een update over het voetbaltoernooi van afgelopen zondag. Na een lange, slopende wedstrijd tegen het eerste elftal van FC Sumniboma, hebben we helaas met 7-6 verloren. Met grote dank aan onze tegenstander, we hadden ook met 13-1 kunnen verliezen, maar hier en daar werden erg gemakkelijk penalty's gegeven. We zijn ze dankbaar.

Na anderhalve dag genoten te hebben van het weekend, hadden we deze relaxedheid maandagochtend nog een beetje in de benen.  Omdat bijna alle water op was, moesten we eerst water halen bij de waterpomp, 200 meter verderop. Om 9.00 hadden we onze grote waterton weer gevuld, tijd om te bouwen! Of toch niet, want die dreigende wolken die achter de heuvels vandaan kwamen, gooiden roet in ons bouwschema. Maar wij zijn in Ghana, so be flexible! Dat hebben we gedaan, die Ghanezen hebben nog nooit zulke gekke mzungu's gezien. Al buikschuivend en haren wassend hebben we het eerste uur genoten van de hoosbui. En het rijtje emmers onder de dakgoot heeft ons een aantal ritjes richting waterpomp bespaard. Daarna zijn we maar spelletjes gaan spelen, muziek gaan maken of ons dagboek gaan bijwerken. Als we terug komen, hebben we heel veel verhalen te vertellen!
Na de middagpauze stopte het met regenen en konden we de ringbalk gaan storten. Het eerste groepje is ook op huisbezoek geweest. Het is heel erg fijn om tijd door te kunnen brengen met de locals en hun en hun gewoonten te leren kennen. In de avond hebben we een Question&Answer met pastor George (dominee en coordinator kinderwerk hier) en Stephen gehad. We zijn weer een stuk wijzer over de cultuur en gewoonten van Sumniboma en Ghana. 

Vandaag stond iedereen weer fris en fruitig (oke, volgens Ghanese maatstaven) op de bouw. Cement scheppen, metselen, balken verven, voegen en deuren maken: iedereen bouwt alsof het niks is. Natuurlijk slaat zo nu en dan de vermoeidheid toe, maar gelukkig kunnen we elkaar heerlijk motiveren! Het is een fantastische groep mensen bij elkaar, ik ben nu al trots op iedereen hier, toppers! Het Life skills programma is vandaag begonnen. Een groep van 30 jongeren van ongeveer 14-17 jaar oud was bij elkaar gekomen en ze hebben een hele goede eerste ochtend gehad. De jongeren zijn erg open en stellen goede vragen. We kijken uit naar welke gesprekken we morgen mogen gaan voeren met elkaar.
Het kinderwerk is nog steeds een groot succes. Na de lunch verzamelen de kinderen al op het voetbalterrein naast de kerk en wachten totdat we anderhalf uur later met het programma beginnen: onder andere gaan we spelen, bijbelverhaal vertellen en knutselen. Inmiddels kennen ze de eerste liedjes al en horen we die waar we ook maar langs komen in het dorp. Erg leuk!
Vanavond hebben een rustig avondje. Althans, we hebben geen avondprogramma. Maar met een groep als deze is het nog steeds gezellig in de eetzaal met spelletjes spelen (hele competities worden bijgehouden) en muziek.
Morgen wordt een andere dag dan anders, het is namelijk mannen- en vrouwendag. Overdag gaan we gewoon bouwen, maar aan het eind van de dag staat er voor de mannen een flinke hike op het programma. En als de mannen van huis zijn, hebben de vrouwen alle tijd om lekker te relaxen...

Ps: Geit Gerrie gaat nog steeds goed. Ze overnacht in een klaslokaal en overdag geniet ze van alle groene versnaperingen die ze rondom onze compound kan vinden.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.