GH418 | Een heerlijk bewogen weekend

Geplaatst op 20 aug 2018 - 09:12

Een weekend vol ooooh's, aaah's, een overvolle waslijn, voetballen en een mooi gesprek over God in het leven van coördinator Stephen. 

Zaterdag zijn we op het gemak begonnen. Uitgeslapen voor zover dat lukte na een week elke ochtend om 6.00 opstaan. De vroege vogels hadden al water gehaald bij de put, voordat het grootste gedeelte van de groep de ogen open heeft gedaan. Na het ontbijt stond het doen van de laatste was op het programma. Ik denk dat we met 100 meter aan waslijn net genoeg hadden om alles op te hangen. Gelukkig hadden we tijd genoeg om te wassen en even uit te rusten na een drukke week.

Na de lunch was het tijd om naar de markt te gaan. Iedereen werd in de truck geladen en na een paar afscheidsliedjes en -dansjes voor de kinderen kon de tocht eindelijk beginnen. Al redelijk snel kwamen we er achter dat de regenbuien van de afgelopen dagen, de zandweg niet veel goed hebben gedaan. Iets wat het gegil en gelach ten goede kwam natuurlijk. Wat zal iedereen aan de kant van de weg ons raar hebben aangekeken, maar we hebben er van genoten. 'Van voor naar achter, van links naar rechts..' 

Eenmaal in Nalerigu zijn we in drie groepen door het centrum gewandeld met tussenstops bij een souvenirwinkel, een kraam met appels en een frisdrankwinkeltje. Een ware traktatie. Op de terugweg zijn we over een echte markt gelopen en hebben we het huis van the king gezien. Hij is het hoofd van een heel gebied rondom Nalerigu en Sumniboma. Omdat Nalerigu een heus internetcafe heeft (met in ieder geval 1 complete, werkende computer, de rest ligt in stukken), hebben we de groetjes weer opgehaald. Heel erg bedankt voor weer 30 bladzijden aan lieve en leuke berichtjes!

Na het heerlijke diner hebben we alle groetjes voorgelezen. Dit zorgde meerdere malen voor oooh's en aaah's. Hierna was het alweer tijd om rustig te gaan slapen. 

Zondagochtend was een spannende ochtend: zouden al onze jurken en overhemden op tijd klaar zijn voor de dienst? Gelukkig zagen we ruim op tijd onze couterier met hippe sportzonnebril aan komen rijden op z'n motor. En nadat hij de afgelopen dagen hier en daar wat aanpassingen in de kleding had gemaakt, paste vanochtend iedereen z'n geliefde kledingstuk. Snel omkleden en richting de kerk, de andere van Sumniboma.

Na een dienst waarin veel werd gedanst, gezongen en gebeden (onder andere voor ons voor een veilige reis terug naar huis) zijn we weer terug gegaan naar huis. Eenmaal thuis stond de pizza en quiche weer voor ons klaar. Na de lunch werd de competitie van Football4Water gehouden. Afgelopen week hebben een aantal van ons voetbaltrainingen aan drie verschillende teams gegeven.

Na die training hebben ze voorlichting gegeven over hygiëne. En gistermiddag werd de eindcompetitie gehouden. Na een paar spannende wedstrijden heeft uiteindelijk het team van Sumniboma gewonnen. Wat heeft iedereen genoten van de middag; hele dorpen waren uitgelopen om hun team aan te moedigen, geweldig!

In de avond was Stephen uitgenodigd om te komen spreken over God in zijn leven. Daarnaast was er weer veel ruimte om vragen te stellen. Na dit interessante gesprek was het weer tijd om rustig te gaan slapen. 

Vandaag is onze laatste dag in Sumniboma. Het kinderfeest, het maken van het logo en de overdracht staan voor vandaag op het programma. Morgen vertrekken we richting Accra

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.