GH419 | Zwanus Oceanus

Geplaatst op 14 aug 2019 - 21:23

Alsof je erbij bent, zo leest het verslag van GH419 weg.

Voor 1 van de leiders begon de dag iets anders dan gepland. Hans had zijn wekker om 05.30 gezet. Iedereen werd er wakker van, behalve Hans zelf. Omdat Hans zich de vorige avond iets minder goed voelde, besloot Bert om zijn wekker uit te zetten. Hierdoor kon Hans een half uurtje langer slapen; dat noem je nou echte broederliefde.

Na het ontbijt was het tijd voor het GMG. Vervolgens hebben we onze flessen gevuld en zijn we in groepjes vertrokken richting de bouw. Hier had iedereen zijn eigen taak. Er werd gemetseld, met stenen gesjouwd en zand naar de bouwplaats gebracht. Dit laatste gebeurde overigens niet alleen met kruiwagen, maar ook met bakken op het hoofd, zelfs door ons als Nederlanders.

Na een welverdiende lunch, was Bert van plan om rond 13.20 richting de bouw te vertrekken. Echter door alle mededelingen en groetjes hebben we wat vertraging opgelopen. Maar we hebben met zn allen minstens zo hard gewerkt om de schade weer in te halen. Eindresultaat:  Bert was weer helemaal happy! Naast het harde werken was er ook genoeg tijd voor de vertrouwde grappen. Max deelde mee dat hij last had van een zwichaam. Voor de thuisblijvers, hier wordt een zwetend lichaam mee bedoeld. Lucas scheen vooral last te hebben van een zwanus oceanus. Je kunt nu vast wel raden waar dit voor staat 😉 Monica’s oplossing voor dit probleem was om een zwembroek onder de werkbroek te dragen. We zijn benieuwd hoe hij er morgen op de bouw bij loopt. 

Nadat de eerste muurtjes waren gemetseld en er heel wat ander werk was verricht, was het weet ijd om terug te lopen. Toen de eersten weer terug waren was het kinderwerk nog niet eens van start gegaan. Dit kwam onder andere doordat er nog niet zoveel kinderen waren en ook de tolk miste. 3 uur Nederlandse tijd, oftewel half 5 afrikaanse tijd zijn we eindelijk van start gegaan.

De Ark van Noach is gekozen als bijbelverhaal, hierbij hebben de kinderen op een papieren bord de ark getekend. Vervolgens gingen de kinderen met behulp van dierenmaskers twee aan twee de boot in. Als afsluiter werd er nog een potje gevoetbald. Dit gebeurde letterlijk tussen de koeien. Een paar andere deelnemers (Lianne, Annemarijn & Julian) hebben geholpen met koken. Hier werden de nodige traantjes weggepinkt, gelukkig niet door verdriet maar foor uien. Het eten heeft desalniettemin heerlijk gesmaakt. 

Na het eten kreeg Annemarijn de opdracht om een liedje te zingen, omdat ze 3x haar duck was vergeten. Hier heeft ze een leuk toneelstukje van gemaakt. Na het eten ontstond er even een crisissituatie tussen ons koppel Wilco en Laura. Het ging deze keer over hoe je een paprika hoort te snijden. Dit heeft vervolgens geleid tot een hevige discussie binnen de groep. Monica vloog nog net niet over de tafel en Hans moest ingrijpen voordat het echt uit de hand liep. Thanks for saving us Hans! Na het eten hebben we met zn allen gezongen. In de avond hadden we wat tijd voor onszelf. Slaaplekker!

Ayla & Marjan

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.