[GH514] Leerkrachten voor de klas in Ghana

Geplaatst op 22 okt 2014 - 11:09

In een telefoongesprek geeft hoofdleider Arend een kort verslag van de afgelopen week.

Het project verloopt goed, het is af en toe wel wennen dat het op zijn Ghanees gaat. Afspraken worden niet op de afgesproken tijd nagekomen, bouwmaterialen worden pas weer geleverd wanneer ze echt op zijn waardoor de bouw soms wat vertraging oploopt. Maar dan kunnen de deelnemers wat rustiger aan doen, want het is op het moment erg warm en daardoor raakt de groep wel vermoeid. Het resultaat mag er echter wel zijn, want de eerste latrine is helemaal af. Daarnaast zijn de deelnemers ook met veel plezier met hun Ghanese collega's aan de slag in de klassen. Bij de laagste groepen wordt er aandacht besteed aan het aanschouwelijk onderwijs door te knippen en plakken, te merken is dat de leerlingen en de leerkrachten dit niet gewend zijn. Creatief zijn en een schaar hanteren verloopt dan ook moeizaam, maar oefening baart kunst. In de hogere klassen wordt er met name gewerkt aan de interactie met de leerlingen, maar dit valt niet mee. Dit is een hele andere invalshoek van lesgeven, waarbij het zowel voor de leerkracht als de leerlingen wennen is. Omdat de Ghanese leerkrachten moeten wennen aan de input die de deelnemers aan het onderwijs geven is het op dit moment lastig om te zien wat concreet de betekenis is van de samenwerking en welk effect dit zal hebben in de toekomst. Maar het contact met elkaar en de lessen die gegeven worden levert voor al een hoop nieuwe ervaringen op.
Afgelopen weekend heeft de groep op zaterdag gebouwd en hebben zondag een kerkdienst bezocht. Er worden veel indrukken opgedaan!

Het doorgeven van nieuws verloopt moeizaam, maar de deelnemers hebben de groeten die op de website zijn geplaatst afgelopen weekend gelezen. Deze werden erg gewaardeerd. Helaas liet de internetverbinding het niet toe om berichten terug te doen. Later deze week hoopt Arend opnieuw te bellen met een uitgebreider verslag.

Groeten uit Ghana

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.